Новини
Bef logo
10.03.2011
Отбелязваме Тодоровден в цялата страна

На 12 март (събота) ще бъде отбелязан най-вълнуващият празник в календара на Българска федерация по конен спорт, клубовете и базите по конен спорт, професионално ангажираните и любителите на спорта – Тодоровден.

 

Разнообразни и атрактивни събития ще бъдат организирани по повод Тодоровден в цялата страна, за да се уважат народните поверия, свързани със здравето на конете. Приготвянето на обредни хлябове под формата на конче или подкова, както и организирането на кушии (надбягвания) за демонстриране на качествата и уменията на коня са част от народните ритуали за празника.

 

На Тодоровден в столицата ще се проведе открит турнир по прескачане на препятствия на закрития манеж на КСБ “Хан Аспарух”, в който се очаква да вземат участие над 50 коня. Турнирът ще включва два паркура – на 80 и 120 см., както и атрактивно надскачане. Началният час на проявата е 10:30.

 

Валентина Войкова ще бъде водеща на събитията на конна база “Ген. Крум Лекарски” в Божурище, които ще започнат в 11:00 часа с демонстрация на хармонията между кон и ездач под музикален съпровод и ще продължат с представяне на най-малките ездачи от Пони клуба, прескачане на препятствия – 1 паркур, надскачане и демонстрация на дресура на фризийски кон.

 
В гр. Банкя по инициатива на сп. “Езда” и Националния хиподрум в града се организира празнична програма с тържествен водосвет, състезание по гладко надпрепускане, народна кушия, изпълнения на народни песни и хора.

 

Традиционно разнообразни ще бъдат и събитията в Шумен, където още в петък ще започне отбелязването на празника с шествие до сградата на общината в 17:00 часа. Кметът на града и официални лица от общинската администрация  ще посрещат представители на клубовете по конен спорт, които ще им поднесат купа и ще представят успехите на състезателите от града.
На самия Тодоровден от 10:00 часа ще се проведат демонстративни гладки бягания на хиподрума, а половин час по-късно започва дефиле и представяне на състезателите, прескачане на препятствия в 3 паркура и традиционни надскачания на закрития манеж. Всички гости ще имат възможност да се повозят на файтон, а децата -  да яздят пони. 

 

С тържествен водосвет, отслужен от великотърновския митрополит Григорий ще започнат тържествата в центъра на с. Арбанаси в 11:00 часа. Забавна програма, парад на конете и избор на най-гиздав кон и ездач ще са част от събитията там.  
Състезание по прескачане на препятствия ще се организира и от клуб “Константин и Елена” в с. Константин, обл. Велико Търново.

 

Конната база при Тракийския университет в Стара Загора ще бъде домакин на първото официално състезание за годината в града точно на Тодоров ден. Организаторите от клубовете “Ген.Владимир Стойчев”, “Ахал”, “Перун” и “Кентавър” със съдействието на Община Стара Загора очакват в надпреварата на 5 паркура да се включат около 40 коня. 

 

Тодоровден е още един повод да се докоснем до емоцията, която носят конете и да си пожелаем много спортни успехи през настоящата година, която е решителна за придобиване на квоти за участие в Олимпиадата в Лондон през 2012 година.