Новини
Skica_pasport_2
03.02.2011
Паспортизация и ветеринарно обслужване на състезателните коне

Съгласно изискванията на Европейската общност се въвеждат нови правила по отношение на идентификацията на еднокопитни животни и в частност при спортните коне. С оглед на този важен въпрос за конния спорт и за цялостен ориентир по отношение на субектите, които имат право да издават паспорти в страната, разработихме подборен материал, който може да прочетете във февруарския брой на сп.”Езда”.

 

Компетентен орган по отношение идентификацията на еднокопитните според Закона за ветеринарномедицинската дейност е Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Тя издава паспорти на еднокопитни извън контрола на развъдните асоциации.

 

Развъдните асоциации, които могат да издават документи са:
Националната асоциация по коневъдство - отговаряща за породите чистокръвен английски кон, чистокръвен арабски кон, шагия, хафлингер, дунавски, плевенски и каракачански кон,
Асоциация “Източнобългарски кон”
Асоциация “Български спортен кон”
Асоциация на коневъдите в България – каракачански кон и хафлингер

 

Спортните коне, които участват в международни състезания, задължително имат и втори паспорт, наречен ФЕИ паспорт.

 

В материала може да прочетете още за позитивните тенденции в развитието на ветеринарното обслужване на състезателните коне, съветите за поддържане на пълноценно физическо и психическо здраве на коня, надеждите на ветеринарните лекари за създаването на клиника, специализирана за работа с коне, както и за порочните практики на “самолечение”.