Новини
Poklon
10.01.2011
Съдийството в България – професионалния път на международно израстване

Приоритети в професионалното израстване на българските национални и международни съдии, в цялостната стратегия за развитието на съдийството в страната от привличането на млади кадри през картотекирането до насърчаването на най-сериозно изявените професионалисти, както и парещите въпроси за трудното международно израстване и разликите в хонорарите са фокус на подробен материал, които разработихме със съдействието на някои от най-успешните ни съдии.

 

Светлозар Касчиев, Юри Вълев, д-р Крум Рашков, Люба Аргилашка, Мария Тодоровска-Омари, Васил Фратев, д-р Сашо Събев, Валентин Божков и Димитър Генов говориха открито за професионалните изяви и качествата на българските национални и международни съдии, проследявайки пътя от студентската скамейка, езиковата подготовка, курсовете за квалификация, усъвършенстването в практиката и теорията, предимствата в  членуването в професионални организации като Клуба на международния съдия.
Очертаха и проблемите като слабата чуждоезикова подготовка, недостатъчния брой международни състезания, които се провеждат в региона, липсата на равен шанс за изява на българските съдии в сравнение със западноевропейските им колеги необходимостта от лицензионен режим, който отсява желаещите да се развиват съдии от тези, които са такива само по документи и дава възможност за професионално израстване.  

 

Какво още споделиха водещите български професионалисти за съдийството в конния спорт прочетете в първия за годината брой на сп. “Езда”, който излиза от печат на 17 януари.