Новини
Horse 1
27.11.2010
Приоритетите пред конния спорт бяха набелязани на национално работно съвещание в Пловдив

Национално работно съвещание на Българска федерация по конен спорт се проведе в Пловдив. За участие в съвещанието бяха поканени представители на 85-те клуба по конен спорт, членуващи във федерацията, състезатели, съдии и деятели.

 

Целта на работната среща бе да се анализира цялостната визия на конния спорт през 2010 год. – индивидуалните и отборни представяния, успехите и постиженията в национален и международен мащаб, както и да се обсъдят политиките и приоритетите в спорта през следващата година. Във фокуса на оживените дискусии бяха промените в Наредбата за вътрешния спортен календар и подбора на състезатели в националните отбори в четирите основни дисциплини. 

 

Съвещанието бе открито от д-р Крум Рашков – генерален секретар на БФКС, който обобщи визията на конния спорт през изминалата година и очерта водещите в дългосрочен план акценти, а именно необходимостта от силната теоретична подготовка на младите ездачи, обучението и допълнителната квалификация на треньорските кадри, квалификацията на ветеринарните специалисти, стриктните системи за паспортизация на конете и допинг контрол.
Д-р Рашков подчерта успехите на състезателите в дисциплината издръжливост, които през 2010 год. постигнаха много успехи и декларираха желанието си за сериозно професионално развитие. „Амбиция и професионализъм – това са качествата, в които федерацията инвестира”, сподели генералния секретар.

 

Националните селекционери в дисциплините обездка, прескачане на препятствия, всестранна езда и издръжливост  презентираха по време на съвещанието обобщени резултати от представянето на отборите през годината, очертаха както успехите, така и проблемните аспекти във всяка дисциплина.

 

В работни групи бяха обсъдени конкретни промени в Наредбата за вътрешния спортен календар. Промените бяха свързани основно с дисциплината прескачане на препятствия. Важно решение бе взето във връзка с квалификациите за държавни финали, а именно в един състезателен сезон да се провеждат до 15 квалификации като за набиране на точки се вземат трите най-добри резултата. Конкуренцията в състезанията също е критерии за точки.
Сред промените в Наредбата бе заложено и въвеждане на изпит по правилознание за деца и юноши, както и увеличаване на наградния фонд с приоритет на тежките класове.

 

„Развитие на качествени ездачи и добри коне”, така обобщи приоритетите пред конния спорт Ивелин Вълев – Балкански шампион за 2010 год. по прескачане на препятствия.