Новини
Fei_logo
05.11.2010
Генералната асамблея одобри списъка на забранените в конния спорт вещества през 2011 година

Генералната асамблея на ФЕИ единодушно одобри актуализирания списък на забранените вещества в конния спорт през 2011 година.

 

Списъкът е изготвен след едногодишни консултации с национални федерации и експерти, и след изключително успешен конгрес, свързан с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства от жокеите, организиран в Лозана през месец август.

 

Списъкът за 2011 година  зачита хуманното отношение към коня и гарантира равни условия. Той не разрешава употребата на  нестероидни противовъзпалителни средства по време на състезания. Въпреки това беше прието, че ФЕИ трябва да осигури по-високо ниво на информираност относно времето за откриване на употребата на такива вещества след събития, и по-конкретно на Phenylbutazone и Flunixin използвани в ниски дози.  Също така не се позволява и използването на салицилова киселина по време на събитията, но повишава настоящото допустимо ниво, за да го хармонизира с това на други международни регулаторни органи. ФЕИ винаги е определяла прага за салицилова киселина, но сега просто го ревизира с цел съгласуване.

 

Председателят на групата, изготвила списъка - Джон Макйън  е подчертал, че е необходимо винаги да има баланс между препоръчителната почивка и лечението, да се осигури един добър подход между управление и обучение, а да не се разчита само на действието на медикаментите за възстановяване.

 

Списъкът на забранените вещества ще бъде публикуван на страницата на БФКС за улеснение на всички заинтересовани лица.