Новини
None_news_image
04.11.2010
Двама българи оглавяват класирането в Южна под-лига по прескачане на препятствия

Интервю с д-р Крум Рашков – генерален секретар на Българска федерация по конен спорт за предстоящите финали на под-лигите на Централно европейската лига

 

Централно европейската лига
Централно европейската лига е част от световна купа по прескачане на препятствия индивидуално. Светът в конния спорт  е разделен на лиги, в Европа те са две – Централно европейска лига и Западно европейска лига.  Във всяка от тях има определен брой състезания, които се организират и в тях състезателите натрупват точки. Централно европейската лига е единствената разделена на две, защото са много държавите, които  се включват в нея, а именно южна и северна под-лига. България попада в южната, където влизат още Словения, Хърватско,  Сърбия, Албания, Унгария, Гърция, Словакия, Румъния и Турция, а останалите – Полша, Чехия, Латвия, Литва, Русия са в северната под-лига. Държавите имат право да провежда не повече от две състезания в рамките на тази световна купа и в рамките на своята лига като тези състезанията се определят в началото на годината. Състезателите имат право да участва в неограничен брой купи като точки се вземат от 10 състезания. Всяка конкретна държава може да участва и в до две състезания в другата под-лига.

 

Пътят на финалите
Този сезон се провежда финал на всяка под-лига. Финалът на южната е през месец декември в Будапеща, а финалът на Централно европейската лига е през месец март във Варшава. 10-те най-добри ездачи от всяка под-лига имат право да участват на финал, а общо 20 отиват в Полша със своя брой точки от под-лигата. На финала във Варшава точките се удвояват. След неговото провеждането и след сумиране на точките от всички състезания се определят трима най-добрите ездачи, които отиват на финал, в който ще се срещнат с победителите от останалите лиги и ще излъчат победител в световната купа.

 

Българското представяне в южната под-лига
Нашето представяне в южната под-лига на този етап е много успешно – Ивелин Вълев е на второ, а Аспарух Атанасов на трето място във класирането до този момент. Състезателите ни събират точки от три световни купи, в които са взели участие тази година - в Гърция, Турция и Божурище, като на база на доброто си представяне в тях са събрали достатъчно голям брой точки.
Изискванията на Международната федерация по отношения на състезанията, от който се сборуват точките са много стриктни, създаден е регламент към паркурите по отношение на височината на препятствията, броя и комбинациите им, за да се уеднаквят изискванията и да се създаде база за равностойно участие. Важно е също колко точки ще имат победителите в северната по-лига, тъй като ако разликата е много голяма това може да затрудни попадането на нашите състезатели в призовата тройка.
Това е индивидуална световна купа, всеки ездач участва сам за себе си. В южната под-лига попадат 51 състезатели от всички гореизброени страни. Освен титулярите Ивелин Вълев и Аспарух Атанасов, другите българските ездачи в класирането са Росен Райчев на 29 място, Калин Неделчев на 32, Ангел Няголов и Христо Найденов на 39 място.

 

Подготовката преди финала на Южната под-лига
Зимният сезон като цяло е труден за подготовка, но Ивелин Вълев тренира в София, а Аспарух Атанасов в Шумен, където има закрити манежи. Състезателният сезон тази година продължи доста дълго, последното състезание беше преди броени дни в с. Рибен, а това допълнително съдейства за поддържане на добра спортна кондиция на ездачите.