Новини
Charli2
27.06.2010
Нова конна база в Етрополе

На официалния празник на град Етрополе - 27 юни, беше открита новата конна база на конен клуб "Болкан Хорсис" в Етрополе. Клуб "Болкан Хорсис" е създаден от Станко Димитров и фамилия, като базата е успешно продължение на усилията вложени в разработването на условия за туристическа езда с планинските преходи в Рила, както и на енергията, посветена на възстановяването на породата "Гидран" в България.

Историята на Асоциацията на Гидрана в България, създадена от Станко Димитров започва в далечната 1936 г, когато на Олимпийските игри в Берлин български ездач участва с кон от породата Гидран, чиято родина е Унгария. Това вдъхновява Димитров да възобнови породата в България и днес след създаването на Асоциацията, регистрацията на клуба и присъединяването към Българска федерация по конен спорт, историята продължава своето развитие на новата база в Етрополе.

Със своите 40 бокса, пясъчен плац 60х80 м, отговарящ на изискванията на Международната федерация за провеждане на кръгове от Световната купа и амбиции за изграждане на нови модерни съоръжения като тревен плац за загряване, бягаща пътека за интензивни тренировки и др., базата предлага прекрасни условия не само за туристическа и любителска езда, но и за подготовка на професионални състезатели и организация на състезания. Сред талантливите ездачи на клуба са братята Владимир и Валентин Спасови.

Независимо от затрудненията, предизвикани от икономическата криза, конният спорт в България разширява своето географско покритие и в рамките на един месец, след откриването на конната база в Божурище има втори повод за голяма гордост с базата в Етрополе.