Новини
Bef
22.03.2013
ЧЕСТИТ ТОДОРОВ ДЕН!

В първата събота от Великия пост наред с празника на Св. Теодор Тирон ние традиционно отбелязваме празника на конете - най- вълнуващият празник в календара на Българска федерация по конен спорт, клубовете и базите по конен спорт, професионално ангажираните и любителите на спорта. Разнообразни и атрактивни събития ще бъдат организирани в цялата страна, за да се уважат народните поверия, свързани със здравето на конете.
Преданията разказват, че на този ден светецът обикалял на кон пролетното поле да провери растат ли посевите сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога да моли за лято.
Централно място в ритуалите за празника заемат кушиите (надбягванията) за демонстриране на качествата и уменията на коня. Направата на обредни хлябове под формата на конче или подкова са част от народните ритуали.
Тодоров ден е още един повод  да се докоснем до емоцията, която носят конете и да си пожелаем много спортни успехи.
От името на Българска федерация по конен спорт бихме искали  да поздравим всички Вас, които ежедневно доказвате непреходната сила на вековната връзка между човека и коня,  като желаем здраве и нестихващ порив за победи.