Новини
World cup image 200x200
18.06.2010
Гърция спечели Купата на нациите

Гръцкият отбор спечели състезанието за световната „Купа на нациите” в Божурище след проведения днес трети тур. Отборът завърши с 42 наказателни точки, което го постави пред отборите на Беларус, Унгария и България. Състезателите на Беларус се класираха втори с 47 наказателни точки, само една точка повече – 48, отпрати Унгария на трето място, а България завърши четвърта с 50 точки.  

           

“Днешното състезание показа борба на изключително равностойни отбори, което е видно и от близките резултати в крайното класиране. Само една грешка по-малко би променила съществено класирането от второ до четвърто място, коментира д-р Крум Рашков, генерален секретар на БФКС. Лично аз съм разочарован от неудовлетворителното класиране на българския отбор на четвърта позиция, дължащо се най-вече на скачането на Ивелин Вълев и Росен Райчев, които се представиха далеч под своите възможности”, сподели още д-р Рашков.

 

В днешното състезание отборът на Гърция спечели 6000 Евро от наградния фонд, този на Беларус – 5000 Евро, Унгария взе 3500 Евро за третото си място и България – 2000 Евро.

 

****

Световната купа по конен спорт разделя и групира участниците географски принцип в няколко лиги. Състезанието, което предстои е кръг от Централноевропейската лига като тримата най-добри състезатели ще се включат в надпреварата за първото място, която тази година ще събере лидерите от всички подразделения на финал във Варшава, Полша през март 2011 г.

 

Базата в Божурище, домакин на състезанието беше официално открита на 20 май 2010 г. Настилките са от най-модерните в света, пясъчно-текстилни, на каквито се провеждат и олимпийските турнири по конен спорт. Конюшня със 100 бокса, 3 плаца за загряване и състезания, покрит манеж са част от образа на комплекса, изграден луксозно по световните стандарти.