Новини
Fei
15.11.2012
Представители на 104 национални федерации по конен спорт участваха в Генералната асамблея на ФЕИ

 

252-ма делегати от 104 национални федерации взеха участие в Генералната асамблея на Международната федерация по конен спорт, която се проведе в Истанбул, Турция. Българска федерация по конен спорт бе представена от генералния си секретар д-р Крум Рашков.

 

Д-р Рашков получи лично от принцеса Хая – президент на ФЕИ плакет за балканската титла на Иван Добрев в дисциплината всестранна езда.

 

Асамблеята премина под знака на ново форматно начало, свързано с представянето на отчетни доклади от всички ключови звена на Международната федерацията за изминалата година, структуриране на стратегическите приоритети за засилване на ролята както на ФЕИ, така и на Европейската федерация по конен спорт, а също и избор на нови членове на комитетите и групите към организацията. Отчетен е позитивният факт, че Олимпиадата в Лондон е била олимпиада без допинг за конния спорт, както и че състезателните прояви са били най-посещаваните от зрители в сравнение с всички останали спортни дисциплини.

 

Сред стратегическите решения на Генералната асамблея са новата система за заявки за участие в международни състезания, която ще се осъществява посредством интернет страницата на ФЕИ и ще съдържа пълната база данни за състезатели и коне, а също така и новите регламенти за провеждане на Купата на нациите, предложени от Европейската федерация и широко дискутирани на предварителни заседания на работните групи с участието лично на принцеса Хая. Принцесата е съдействала за осигуряването на генерален спонсор на Купата на нациите. Саудитският фонд за конен спорт (Saudi Equestrian Fund) ще осигури финансиране в размер на 16 млн. за следващите 4 години. 

 

Делегатите са приели промени във ветеринарния правилник, в дисциплините издръжливост и всестранна езда. Състезанията по всестранна езда вече ще завършват не с изпитание по прескачане на препятствия, а с крос кънтри, а при издръжливостта се въвежда нова квалификация – „елитен ездач”, която важи за мъже, юноши и млади ездачи.  Използването на защитни каски се въвежда и в дисциплината обездка. С жълт картон ще се наказват участниците в спортни прояви, които не спазват задължителния регламент за използването им във всички фази на проявата било то състезателни, тренировъчни или награждаване. При церемониите за награждаване само мъжете ще имат право да свалят шапките си. Моделът за провеждане на балкански шампионати е определен като оперативен и успешен, и по тази причина е предложен за използване и от другите региони. 

 

Обобщена информация за решенията на Генералната асамблея може да прочетете на:

http://fei.org/sites/default/files/media/GA12-wrap%20up%20report-8Nov2012.pdf