Новини
Horse 1
15.10.2012
Държавните шампиони в дисциплината прескачане на препятствия триумфираха във Войводиново

 

112 коня от 32 клуба по конен спорт от цялата страна взеха участие в държавните финали по прескачане на препятствия, които се проведоха от 12-ти до 14-ти октомври на конно-спортна база „Хан Крум” в с. Войводиново. Оспорваната тридневна надпревара излъчи индивидуални държавни шампиони в класовете - Млади коне 4 и 5 годишни, клас „Лек”- 6, 7-годишни и група Б, клас „Тежък”, аматьори, както и отборен шампион. 

 

Николай Николов с кон Алекзандър ок клуб Класика спечели индивидуалната шампионска титла в клас „Млади коне” – 4-годишни в оспорвана конкуренция със състезателите Филип Велев с кон Хелиос и Найден Недков с Лорд Примеро, които допълниха призовата тройка. 

 

Селекционерът на националния отбор по прескачане на препяствия Ивелин Вълев заслужи титлата в клас „Млади коне” – 5-годишни с кобила Целогонда, а Иван Димитров с Шапи Ту и Антон Дацински с Киана се поздравиха с второ и трето място в крайното класиране. 

 

В клас „Л” – 6-годишни коне победата в държавния шампионат бе за Валентин Спасов с кон Оникс, следван в класирането от Недко Гайдаров с Дръзки и Стоян Китаровски с Копигамо. В група „Б” на същия клас призовата тройка бе в състав: Живко Митев с кобила Кампина, Николай Асенов с Нидерланд и Тихомир Дянков с Кашмир. 

 

Димитър Василев с кон Поручик Галицин оглави крайното класиране в клас „Л” – 7-годишни коне, а Тихомир Дянков в състезателна двойка с кобила Либеле и кобила Финес заслужи съответно второ и трето място в крайното класиране на шампионата. 

 

 

Аспарух Атанасов доказа лидерските си позиции в клас „Тежък” като спечили титлата държавен шампион с кобила Джесика де Боа. Състезателните двойки Светлин Иванов с кон Драг и Владимир Георгиев с кобила Фарина допълниха призовата тройка след изпитанията с най-голяма височина на препятствията.

С убедителната си изява във финалната надпревара Аспарух Атанасов спечели и приз „Се Мон Ами”, който Българска федерация по конен спорт посвети на един от най-успешните в последните години български коне. Се Мон Ами почина в края на септември, но записа името си в историята на конния ни спорт с множество призови класирания на състезания от вътрешния и международен спортен календар.

 

С победа и титла при аматьорите се поздрави Георги Шумански с кон Талант, а останалите две призови позиции в класирането бяха за Даниела Николова със Сан Диего и Лора Маринова с Весел. 

 

Клуб „Свети Георги” спечели отборната шампионска титла в дисциплината прескачане на препятствия в състав: Красина Кръстева с Наден, Любомир Иванов с Перплекс, Кристиян Вълев с Чинг Ван БерKенБрок и Светлин Иванов с Драг. Второ и трето място в отборното класиране заслужиха отборите на клуб „Калоян 92” и СККС „Варна”.