Новини
World cup image 200x200
15.06.2010
Започва Световната купа по прескачане на препятствия

Състезанието се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов

Тази година най-интересното и най-очакваното събитие за любителите на конния спорт в България – Световна купа по прескачане на препятствия, индивидуална и отборна, ще се проведе от 17 до 20 юни на обновената конна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище.

 

„Домакинството на България на предстоящия кръг от световната купа е безспорно най-голямото и най-престижното в календара на почитателите на изисканите спортни преживявания. Тази година очакваме участие на повече от 55 ездачи и 115 коне от над 8 държави, сред които Беларус, Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Унгария и Турция, както и активен интерес и посещение от страна на повече от 2500 любители на конния спорт и общо над 9000 зрители за четирите състезателни дни”, сподели д-р Крум Рашков, генерален секретар на Българска Федерация Конен Спорт.

 

Състезанията ще започват всеки ден от 14:30 часа и ще продължават до 20:00 часа от 17 до 20 юни на конна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище. Едни от най-интересните моменти в програмата са Купата на нациите, която ще се проведе на 18 юни в 14.30 ч и FEI Световна купа Гранд При - 20 юни от 15 ч.

 

Световната купа по конен спорт разделя и групира участниците географски принцип няколко лиги. Състезанието, което предстои е кръг от Централноевропейската лига като тримата най-добри състезатели ще се включат в надпреварата за първото място, която тази година ще събере лидерите от всички подразделения на финал във Варшава, Полша през март 2011 г.

 

Базата в Божурище, домакин на състезанието беше официално открита на 20 май 2010 г. Настилките са от най-модерните в света, пясъчно-текстилни, на каквито се провеждат и олимпийските турнири по конен спорт. Конюшня със 100 бокса, 3 плаца за загряване и състезания, покрит манеж са част от образа на комплекса, изграден луксозно по световните стандарти.