Новини
Maria jordanova 1
15.08.2012
Титла държавен шампион за Мария Йорданова и победа на международен турнир в Копривщица

За втора поредна година Копривщица бе домакин на международно състезание в дисциплината издръжливост, което се проведе в началото на месец август. Отличната организация на първия Балкански шампионат по издръжливост в страната ни през 2011 год., привлече и през настоящата година международни експерти в дисциплината  в под-балканското градче. Съдии и ветеринарни лекари от Унгария, Австрия и Турция взеха участие в реализацията на международното спортно събитие 1 CEI*/2 CIE **.  

 

Oспорвана бе надпреварата в изпитание 1 CEI* на дистанция от 84 км., където победата заслужи състезателната двойка Мария Йорданова и кон Моз, финиширали за 06 часа 3 минути и 52 секунди при средна скорост от 13,851 км/ч. Три секудни по-късно финалната линия пресече Жанина Иванова с кон Зенитчик, които са се движили със средна скорост от 13,849 км/ч. Третото място в крайното класиране бе за Николай Узунов с кон Кирaку, записали резултат от 6 часа 13 минути и 14 секунди при средна скорост от 13,504 км/ч. 

 

Специалната награда „Best Condition” заслужи 6-годишният арабски жребец Моз, с който се състезава Мария Йорданова. Моз събра 62,880 точки след взискателния преглед на ветеринарната комисия. 

 

Балканският шампион в дисциплината издръжливост за 2011 год. Мирослав Боршош  покри квалификация на дистанция от 121 км. в рамкитена CIE** изпитанието на международния турнир. Боршош и жребецът Мунир Б преминаха трудното трасе за 9 часа 21 минути и 40 секунди със средна скорост от 12,819 км/ч.  

 

Паралелно с международното състезание се проведе и финал на държавното първенство в дисциплината издръжливост. Мария Йорданова стана държавен шампион с кон Моз в категория 6-годишни коне на дистанция от 84 км., следвана в класирането от Жанина Йорданова със Зенитчик и Николай Узунов с Кираку.

 

В квалификационните турнири на 31 и 41 км квалификация добиха всички явили се състезатели с изключение на 2 състезателни двойки които бяха елиминирани за куцота.