Новини
Hristo naydenov
17.07.2012
Христо Найденов е носител на купа „Свети Георги” на едноимения международен турнир

Шуменският състезател Аспарух Атанасов предаде преходната купа „Свети Георги” на Христо Найденов, който я заслужи с успешната си изява в едноимения международен турнир. Аспарух Атанасов печели купата три поредни години, но на настоящото издание на турнира състезателят на ездови клуб „Левски” я заслужи с няколко призови класирания.

 

90 състезателни двойки от България, Турция, Гърция и Швейцария се включиха в изпитанията по прескачане на препятствия в Международния турнир „Свети Георги”, който се проведе на столичната база „Хан Аспарух” и традиционно премина под патронажа на кмета на София - г-жа Йорданка Фъндъкова. 

 

Надпревара в три изпитания за класовете млади коне, деца и аматьори предложи първият състезателен ден на турнира. Антон Дацински с кон Кристиано спечели приз „Милко Ангелов” и записа трето място във финалното класиране с кобила Киана. Второто място при мъжете бе за състезателната двойка Марио Делянски и Либерта.  Успех при децата постигна Калоян Добрев с Каскада следван от Гергана Стоева с Роксана и Софи Делия с Амур, заели съответно второ и трето място в надпреварата с височина на препятствията от 90 см. При аматьорите Боян Цанев със Светла и Ащен записа първо и второ класиране, а трето бе за Златолина Мукова с Арканзас. 

 

27 състезателни двойки стартираха в надпреварата за приз „ЦУМ” в първия ден на международната проява. Денислав Александров с кон Либеро оглави класирането, а призовата тройка в изпитанието с височина на препятствията от 110 см., допълниха Христо Найденов с Карпи Дием II и Живко Борисов с Ащен. Аспарух Атасанов и Джесика де Боа спечелиха приз „Оптикс”, с надпреварата за които завърши първия състезателен ден. Второ и трето място при мъжете заслужиха Андриан Тодоров с Питипляч и Христо Найденов с Ейнджъл Зет. При децата в паркура с височина на препятствията 125 см. успех постигна Калина Николова с Кхан.

 

Недко Гайдаров с кон Дръзки спечели приз „Генко Рашков” във втория състезателен ден на турнир „Свети Георги”. Второто място в класирането при мъжете бе за гръцкия състезател Лаброс Гоунелас с Куинс Дей, а трето за Пламен Радославов с Мона Лиза. При децата победа бе за Белмин Арифова с кобила Дитка, а Калоян Добрев постигна второ място с Миг и трето с Каскада. Призовата тройка при аматьорите в съответното изпитание бе в състав: Боян Цанев с Ащен, Златолина Мукова с Арканзас и Десислава Косева със Сигнал. 

 

17 състезателни двойки се конкурираха за приз „Картел” на паркур с височина на препятствията от 130 см. Призът бе спечелен от Станислав Георгиев с Лансерот I след оспорван бараж между 5 състезателни двойки. Участникът от Турция Арман Озкюркей с кон Кандило записа второ място в класирането, а трети остана Аспарух Атанасов с Джесика де Боа, който имаше най-добро състезателно време в баража, но допусна 4 наказателни точки. 

 

Във вторият състезателен ден на турнира се проведе и атрактивната американска щафета за приза на „Спорт Тото”. Тихомир Дянков с Либеле и Димитър Василев със Скот Аделхайд спечелиха надпреварата с 40 точки и време от 125.42 сек. С точка по-малко и време от 117.79 сек. второ място в класирането заслужиха Тихомир Дянков с Финес и Димитър Василев с Амос Би. Третото място в американската щафета бе за Владимир Спасов с Равена и Митко Далаков с Дежаву, финиширали също с 39 точки, но с време 119.00 сек.

 

С изпитание за приз „Демет” започна състезателната програма в неделния ден. С време от 29.11 сек. в бараж Недко Гайдаров записа убедителна победа при мъжете следван в класирането от Пламен Александров с Мона Лиза и Аспарух Атанасов с Брейди. При децата се конкурираха 7 състезателни двойки като призовите три места заслужиха след бараж Любомир Иванов с Перплекс, Ванеса Атанасова с Адреналин и Калоян Добрев с Миг. Боян Цанев постигна пореден успех при аматьорите с Ащен, а призовата тройка бе допълнена от Богдан Илиев със Зо Чакала и Десислава Косева със Сигнал. 

 

Тихомир Дянков спечели приз „Пежо” в неделя с кобила Финес след оспорвана надпревара между 34 състезателни двойки. Христо Найденов с Колър Дрийм и Димитър Василев с Амос Би заеха съответно второ и трето място в класирането в изпитанието с височина на препятствията от 125 см. 

 

14 състезателни двойки премериха спортно майсторство в Гранд При изпитанието на международният турнир „Свети Георги”. Призът на кмета на София спечели Калин Неделчев с кон Се Мон Ами след бараж между него и вторият в класирането Димитър Василев със Скот Аделхайд. Калин Неделчев триумфира с чист паркур и време от 36.13 сек., а Димитър Василев остана втори с време от 38.84 сек. и 8 наказателни точки. Христо Найденов и Ейнджъл Зет записаха трето място в крайното класиране на Гранд При изпитанието, с което завърши международния турнир, привлякъл вниманието на приятелите на конния спорт въпреки високите температури.

 

Международният турнир по конен спорт се организира от Ездови клуб „Свети Георги” със съдействието на Българска федерация по конен спорт и Столична община, както и с подкрепата на ЦУМ, Български спортен тотализатор, София Франс Ауто – официален вносител на Пежо за България, Бестимекс, МДМ кетъринг, Автомагистрали Хемус, МЛД трейдинг, Винарна Лайт касъл, Минерална вода „Девин”, Картел, Оптикс, Демет, Чакрини, Агенция за сигурност и охрана „Сириус”, Хорс пауър ЕООД, Кавалор и др.