Новини
Rossen raychev&cappocino_krum rashkov_grand prix_small
03.06.2012
Росен Райчев триумфира първи в Grand Prix „Ген. Владимир Стойчев” в Божурище

С българския химн завършва Световната купа по прескачане на препятствия 

 

3 юни, Божурище. Повод за национална гордост ни донесе състезателната двойка Росен Райчев с кон Капучино, които накараха многобройната публика в Божурище да притихне при невероятната им изява в редовния паркур и бараж, завършил без наказателни точки и време от 42.30 сек. 

 

Втора във финалната надпревара остана Патрисия Колър от Швейцария, която с кобила Тирасина също премина чисто паркура на бараж и завърши със състезателно време от 46.30 сек. Турският състезател Авни Атабек остана трети след като допусна две грешки и се отказа. 23 състезателни двойки от България, Турция, Румъния и Швейцария участваха в Grand Prix надпреварата с награден фон от 23 000 евро, а само три се класираха за бараж. Росен Райчев записа пето класиране с втория кон, с който взе участие – Квабс.

 

Grand Prix изпитанието тази година носи името Приз „Ген. Владимир Стойчев”, с което Българска федерация по конен спорт още веднъж фокусира общественото внимание върху 120-та годишнина от рождението на легендата в конния ни спорт и изразява уважението си към цялостния му принос за развитието на спорта в страната.

 

Победно бе и началото на четвъртия ден на Световната купа по прескачане на препятствия. Състезателят от клуб по конен спорт “Свети Георги” Светлин Иванов ни зарадва с победа в клас Млади коне.

 

В динамичен бараж между шест състезателни двойки Светлин Иванов и 6-годишният кон Кон Кидам (Con Quidam) демонстрираха отлична форма, преодолявайки чисто паркура с височина на препятствията от 1.25 см. за време от 36.97 сек. Втори се класира румънският състезател Йонут Урсаче, който с кобила Касиана преодоля паркура за 36.54 сек., но с 4 наказателни точки, а призовата трета позиция бе заслужена от български състезател – Пламен Радославов с време 38.78 сек. и 4 наказателни точки. Той участва в надпреварата с кобила Никита. Димитрис Натцис с Мистър Казанова и Димитър Василев с Амос Би се класираха съответно четвърти и пети. 20 състезателни двойки от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Турция се включиха в надпреварата в клас Млади коне за награден фонд от 1100 евро. 

 

Сенчер Хорасан записа поредна победа на Световната купа по прескачане на препятствия в Божурище като спечели Приз „G.P.Group” с кон Чартбрейкър в последния ден на престижното международно събитие. Състезателната двойка финишира с време от 63.26 сек. Второто място отново бе за турския ездач, но с кон Адмирал 7 и време от 63.92 сек., а трети остана Разван Бозан от Румъния в състезателна двойка с кон Кашмир, които записаха финално време от 64.69 сек. С време от 65.01 сек. турската двойка Омер Караевли и Сторм са четвърти в крайното класиране на Сребърния тур. 

 

Световната купа се реализира с подкрепата на Министерство на физическото възпитание и спорта, Български олимпийски комитет, Български спортен тотализатор, Mercedes-Benz, Rotary International, Rotary Club Sofia Vitosha, ЦУМ, Биомет, Оптикс, Балканстар, G.P. Group Ltd, Cavalor, Devin, Domain Boyar, Хорспауер продуктс, Булбарн, Текама, Юнион Ивкони, Ferrosteel, Деликатес Житница. Организатори на проявата са Българска федерация по конен спорт и КСБ “Ген. Крум Лекарски”  със съдействието на Община Божурище. Официални медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и Дарик радио.

 

 

Актуална информация от Световната купа по прескачане на препятствия и снимки можете да видите тук: 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.397469906962726.85673.168682663174786&type=1