Новини
00238642
24.05.2010
Откриване на конна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище

На пресконференция, организирана на 20 май по повод официалното откриване на конна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище, собственикът на клуба и д-р Крум Рашков, генерален секретар на БФКС представиха предимствата и съоръженията на новата база, както и амбицията Божурище да се превърне в достоен домакин на бъдещи състезания на световно ниво.

Известният спортен обект е преобразен, не просто обновен, каза генералният секретар на федерацията по конен спорт д-р Крум Рашков.

Настилките са от най-модерните в света, пясъчно-текстилни, на каквито се провеждат и олимпийските турнири по конен спорт. Конюшня със 100 бокса, 3 плаца за загряване и състезания, покрит манеж са част от образа на комплекса, изграден луксозно по световните стандарти. В хода на работата са подбирани немски подизпълнителски фирми. Базата е частна инвестиция на консорциум, който печели конкурса през 2004 г, обявен от общината. Тя запазва своята собственост, а инвеститорът получава правото да използва обекта на концесия за 25 години. Първоначално по проект капиталовложенията са изчислени на около 6 млн. лв, но след това сумата е надхвърлена значително, поясни управителят на конната база Пламен Костов. Предвиден е втори етап на строителството. Той включва плувен басейн, тенис кортове, както и някои допълнителни обекти, които да оформят спортно-развлекателен център.

Базата беше открита на 22 май с турнир по прескачане на препятствия (контролно мъже - Истанбул/Божурище; контролно юноши 18 г. и жени - Божурище), който продължи до 24 май.