Новини
Denislav alexandrov & libero_small
31.05.2012
С успехи на българските състезатели започна Световната купа по прескачане на препятствия в Божурище

 

Станислав Георгиев и Денислав Александров ни зарадваха с победи в клас Млади коне и при юношите в Сребърния тур в първия ден от най-престижното международно състезание по конен спорт

 

31 Май 2012, Божурище. С национално изпитание в клас 5-годишни и по-възрастни коне, аматьори и деца започна състезателната програма на първия ден на Световната купа по прескачане на препятствия. Успешно бе началото за Теодора Агопян с кон Адлер от клуб по конен спорт „Престиж”, които оглавиха класирането при децата, следвани от  Пелин Деняли с Винеля от Турция и Мина Дончева с кон Драг от ККС „Свети Георги”. 

 

Състезателят на клуб „Шумен 2010” Аспарух Атанасов с кобила Непала триумфира при мъжете в изпитанието с височина на препятствията 105-110 см., а трима състезатели от клуб „Сторгозия” – Плевен допълниха призовите позиции, а именно Денислав Александров с кон Клавдио – второ място, Асен Илиев с Ривърденс – трето място, Антон Дацински с Киана – четвърто. Петата позиция в класирането бе за Юлия Младенова с кон Лимбо от клуб „Карнавал”. Мелиха Кирова с кобила Дара Бубамара от клуб „Демет”, Гергана Фратева с Мания от клуб „Перун” и Христо Киров с кон Демет Апокалипсис също от клуб „Демет” оформиха призовата тройка в класирането на аматьорите.

 

21 състезателни двойки от България, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция стартираха в първото изпитание на Световната купа в клас Млади коне на конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски”. Българските състезатели доминираха в изпитанието и записаха призови класирания. 

Станислав Георгиев с кобила Лагуна записа първия роден успех на престижното състезание като финишира с чист паркур и състезателно време от 32.32 сек. Второто място заслужи румънецът Йонут Орсаче с кобила Касиана с време 33.68 и без наказателни точки, трети се класира Светлин Иванов с Конхидан с време 37.11 сек. и без наказателни точки, четвърта стана състезателната двойка Пламен Радославов и Никита - 37.39 сек. състезателно време, 0 наказателни точки, а пето място си поделиха две състезателни двойки, а именно Тихомир Дянков и Финес и Анна Бойова с Преслава, финиширали със състезателно време 38.78 сек. 

 

Състезателният триумф в Златния тур бе за участниците от Турция. Хасан Сентюрк с кон Балтик Шоу финишира с чист паркур и състезателно време от 55.83 сек. и оглави класирането за приз Optix, а Омер Караевли с кон Колето и кон Сторм записа второ и трето класиране със състезателно време съответно 54.24 сек. и 57.08 сек. Българският състезател Христо Найденов с Ейнджъл Зет остана четвърти без наказателни точки и време от 57.70 сек. Петото място отново бе за представител на Турция – Хасан Сентюрк с кон Уникумс Джумпи.

Наградите на победителите в Златния тур връчиха Иван Чолаков – изпълнителен директор на Optix и Мария Тереза Пирес Миранда – член на жури на терен. За приз Optix стартираха 27 състезателни двойки от България, Турция, Румъния, Швейцария и Германия. Изпитанието в рамките на Световната купа по прескачане на препятствия бе с височина на препятствията от 1.40 см.

 

52 състезателни двойки, от които 18 в категория юноши, представители на България, Турция, Румъния, Германия и Гърция участваха в изпитание Сребърен тур и юноши за приз Mercedes. Българският химн звуча в края на първия състезателен ден за Денислав Александров с кон Либеро със състезателно време от 29.90, който оглави класирането при юношите следван от Ерол Акбаш с кобила Контебрина с 31.12 сек. Иван Кисьов с коне Казус Ван Кайзъл и Кардам записа трето и четвърто място, а пета се класира Йоана Кракиноу с кон Контрадикшън.

Приз Mercedes спечели румънският състезател Жорже Клаудио с кобила Балубета, който финишира с време 28.79 сек. Второто място си поделиха Сенчер Хорасан с кон Адмирал и Христо Найденов с Алвин Зет, който преодоляхя паркура с време 31.28, след тях се подредиха Сенчер Хорасан с Чартбрейкър на четвърто място и на пето – Матис Швенткер от Германия с кобила Емили за време 31.81 сек.

Наградите на победителите връчи Катя Боянова – изпълнителен директор на Балканстар, официален представител на Mercedes Benz, осигуряващи и предметните наградите за юношите. 

 

Световната купа се реализира с подкрепата на Министерство на физическото възпитание и спорта, Български олимпийски комитет, Български спортен тотализатор, Mercedes-Benz, Rotary International, Rotary Club Sofia Vitosha, ЦУМ, Биомет, Оптикс, Балканстар, G.P. Group Ltd, Cavalor, Devin, Domain Boyar, Хорспауер продуктс, Булбарн, Текама, Юнион Ивкони, Ferrosteel, Деликатес Житница. Организатори на проявата са Българска федерация по конен спорт и КСБ “Ген. Крум Лекарски”  със съдействието на Община Божурище.

 

Официални медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и Дарик радио.

 

Актуална информация в хода на Световната купа по прескачане на препятствия и снимки можете да видите тук: 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.397469906962726.85673.168682663174786&type=1