Новини
Bef logo
19.04.2012
БФКС ще вземе участие в Национална спортна панорама 2012

Българска федерация по конен спорт за втора поредна година ще вземе участие в Национална спортна панорама, която ще се проведе от 20-ти до 22-ри април пред Националния дворец на културата в София. Събитието, в което ще представят дейността си 76 спортни федерации е по инициатива на Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на здравеопазването и Министерство на културата. 

 

Открит манеж, информационен щанд и разходки с кон са част от инициативите на федерацията за популяризиране на конния спорт в неговата достъпност и уникалност сред широката общественост, както и цялостно акцентиране върху необходимостта от активни физически занимания за младите хора в страната.

 

БФКС има 98-годишна история, членува в Международната федерация по конен спорт от 1928 год. и към настоящия момент обединява дейността на 83 клуба по конен спорт от 40 населени места в страната. 

 

През тази година федерацията ще реализира 56 състезания в дисциплините прескачане на препятствия, обездка, всестранна езда и издръжливост, а България ще бъде домакин на три големи международни прояви – Международен турнир по всестранна езда /11-13 май, Шумен/, Световна купа по прескачане на препятствия /31 май-03 юни, Божурище/ и Международен турнир по издръжливост /04-05 август, Копривщица/. 

 

432 са картотекираните състезатели по конен спорт в страната, а конете – 652.

 

Конният спорт е уникална олимпийска дисциплина, в която няма разделение по полов признак – мъже и жени се състезават в пряка конкуренция, единственият спорт, в който човек и животно, обединяват интелекта и потенциала си в едно общо усилие за победа.