Новини
General stoychev
06.04.2012
БФКС отбелязва 120 години от рождението на ген. Владимир Стойчев

120 години от рождението на ген. Владимир Стойчев отбелязва през 2012 год. спортната общественост в страната. Българска федерация по конен спорт планира множество инициативи, с които да почете легендата на българския конен спорт, дългогодишен и пожизнен председател на федерацията, общественик, военен герой и дипломат, посветил живота и дейността си на две каузи – просперитета на България и развитието на конния спорт. 

 

„Развитие на конния спорт от създаването на БФ конен спорт през 1914 год. неразривно е свързано с името на ген. Стойчев, независимо от това какъв пост в държавата и спорта е заемал”, разказва генералния-секретар на федерацията д-р Крум Рашков. 

Заедно с ген. Крум Лекарски създават българската ездова доктрина, чрез която и до днес се обучават ездачи и коне в България. Ген. Стойчев два мандата е член на Бюрото на Международната федерация по конен спорт, като  четири години оглавява и комисията по прескачане на препятствия на същата. „Като председател на БФ конен спорт със своя авторитет допринася за развитието на конния спорт и бих казал, че това са златните му години”, споделя още д-р Рашков. 

През 1975 год. Министерския съвет на България приема постановление за развитие на коневъдството и конния спорт, което дава силен тласък за развитие. Регистрирани са нови 10 секции в обл. Добрич и е създадена нова база в Малка Смолница, построени са кросови трасета за дисциплината всестранна езда в Малка Смолница, Съединение и в конезавода в Шумен, построени са три покрити манежа в Шумен, Стара Загора и на конната база в София, закупени са два специализирани камиона за превоз на коне. Построена са и базите в с. Войводиново обл. Пловдив, в Божурище и във Виница, обл. Варна. Започва производството на специализирани породи коне за конния спорт в Костинброд и Стара Загора. Внасят се елитни животни за разплод от Европа. 

 

„Работата с ген.Владимир Стойчев, е школа за професионално израстване, възпитание и обноски. Спортно-състезателната 2012 година ще премине под 120 годишнината от рождението на ген.Стойчев, а големия приз на Световната купа в Божурище ще бъде приз „Ген. Владимир Стойчев”, допълва генералния-секретар на БФКС.

 

Владимир Стойчев е роден на 7ми април 1892 год. в София. С езда се занимава от най-ранна детска възраст, но системната му спортна подготовка започва в елитната Терезианска школа във Виена, където тренира езда, фехтовка и бокс паралелно с изучаването на няколко западни езика и общообразователни предмети. След 4-годишно обучение във виенската школа се завръща в България, където продължава образованието си във Военно училище след което завършва школата за кавалерийски офицери, както и генерал щабна академия. 

 

Военното му образование и патриотичният му дух го правят активен участник и герой в четири войни през 20ти век. В Балканската война взема участие като доброволец, следва участието му в Междусъзническата война, а едва 25-годишен с военен чин лейтенант и командващ кавалерийско подразделение вече е част от историята на третата война в живота си – Първата световна. С широкия си мироглед и дълбоките си антимонархически убеждения той записва името си в преврата през 1934 год., заради което бива уволнен от армията и в събитията през септември 1944 год., свързани с промяната на обществено-политическия режим страната. Тогава е произведен в чин генерал и оглавява Първа българска армия, с която записва историческата победа при Драва във Втората световна война. 

 

Дипломатическата кариера на Владимир Стойчев започва, когато той е на 38 год. с мисия в Париж и Лондон, а в периода 1945-1947 год. е начело на дипломатическата мисия на България в САЩ. Военното и светското му образование, владеенето му на английски, немски, френски и сърбо-хърватски, харизматичната личност и международната му спортна известност определят успешната му кариера и признание като дипломат. Паралелно с това той не спира да тренира, участва в състезания, подготвя статии и работи за развитието на конния спорт.

 

След Първата световна война Стойчев започва обучението си в школата за кавалеристи в София, а благодарение на уменията и потенциала си бързо се издига до преподавател и треньор. В продължение на 7 год. в рамките на школата той подготвя едни от най-успешните български състезатели, сред който и Крум Лекарски, с когото го свързва близко приятелство. Началото на активната му спортна кариера датира от 1919 год. и част от нея са участия в повече от 200 национални и международни състезания във всички дисциплини, а над 150 са победите му, възнаградени с медали и купи. Владимир Стойчев и Крум Лекарски за първи път участват в олимпийски игри през лятото на 1924 год. в Париж, а четири години по-късно двамата отново са част от българския национален отбор заедно с кап. Тодор Семов на  IX-те Олимпийски игри в Амстердам, където записват трето класиране в тестовете по обезка в състезание в дисциплината всестранна езда и в пряка конкуренция с отбори от 14 държави. Тежка травма на Крум Лекарски във втория състезателен ден прави невъзможно участието на българите в следващия етап, но отборът ни печели международните симпатии и позитивните коментари на пресата с невероятната си тактика, умения и желание за победа, демонстрирани при финиширането на Лекарски въпреки сериозната травма (счупване на таза). 

 

Безспорно един от най-големите спортни успехи на Владимир Стойчев и на българския отбор е една година преди олимпиадата в Амстердам, а именно на международния турнир в Люцерн, 1927 год. 28 от най-добрите европейски състезатели с най-елитните коне стартират в дисциплината всестранна езда в Швейцария, а българският отбор записва пето класиране при тази конкуренция, с което впечатлява международната конна общественост и почитателите на спорта. Най-бурни са обаче са адмирациите за представянето на Владимир Стойчев на Гранд При в дисциплината обездка, където с впечатляваща техника и забележителна хармония между него и конят Пан печели златната купа и титлата „Местро на ездата”. С представянето си Стойчев по най-убедителен начин демонстрира цялостната си философия по отношение на ездата – изкуство, в което човек и кон постигат пълно партньорство и хармония, благодарение на безкрайни часовете подготовка, усилия и всеотдайност. „Най-добрият съдия за ездача и неговите умения е конят”, твърди българската легенда.

 

Генералът не спира да развива спортното си майсторство в теоритично и практическо отношение по време на активната си военна, дипломатическа и обществена дейност, в периоди на сериозни физически травми, а историческите свидетелства посочват, че той е продължавал да язди няколко пъти седмично и на възраст над 85 год. 

 

Забележителна е ролята му за развитието на българския спорт и в качеството му на председател на Върховния комитет за физическо възпитание и спорт и на Българския олимпийски комитет, който оглавява през 1951 год. В този период създава Държавната ездова школа „Бенковски” с цел разширяване потенциала на кадрите в конния спорт, а благодарение на целенасочените му усилия през 1980 год. в спортната академия в столицата е открит редовен прием на студенти в специалност „конен спорт”. 

Повече от 30 год. Владимир Стойчев е член на Международния олимпийски комитет , а в периода 1956-1960 год. - член на изпълнителния му комитет. С международната си дейност българския държавник допринася за развитието на олимпийското движение и световния спорт. 

 

 

Архивни снимки на ген. Владимир Стойчев може да разгледате на страницата на БФКС в facebook: www.facebook.com/horsesportbg