Новини
Bef logo
28.03.2012
БФКС проведе общо отчетно събрание на клубовете по конен спорт

 

Общо отчетно събрание на клубовете, членуващи в Българска федерация по конен спорт се проведе на 27 март в София. На събранието присъстваха представители на 40 от клубовете с право на глас. В БФКС членуват общо 79 клуба от цялата страна като 71 от тях са с право на глас, а 8 – със суспендирано членство. 

 

Важна част от събитието бе връчването на почетни плакети за юбилярите от гилдията, връчването на „Купата на председателя”, която за четвърта поредна година бе заслужена от ККС „Калоян 92” от Арбанаси за постигнати през 2011 година спортни успехи, както и плакета за най-добър спортист за изминалата година, който ще замине за Германия, където тренира и се състезава Росен Райчев.

 

На отчетното събрание бе обявено и името на новия селекционер в дисциплината обездка – Веселина Солокова, която до момента изпълняваше длъжността, но вече официално поема поста след проведен преди броени дни конкурс. 

 

Клубовете приеха отчетите за подготовката и представянето на националните отбори в четирите дисциплини през 2011 година, представени от селекционерите, финансовия отчет за дейността на БФКС през изминалата година и бюджета за настоящата. Ген.-секретар на федерацията д-р Крум Рашков фокусира вниманието на участниците върху пилотния характер на годината по отношение на планираните и регламентирани промени в нормативната база, а именно въвеждането на оценка за стил, обособяването на самостоятелна група коне – група Б в клас „Л” и спазването на фиксираните минимални изисквания за реализирането на квалификации. По отношение на кадрите в конния спорт федерацията отчете успешната реализация на два обучителни семинара от началото на годината с международните експерти Стивън Кларк и Стефан Вирт, както и намерението тази позитивна практика да бъде разгърната. Задължителното присъствие на добре подготвен стюард на всяка квалификация и създаването на официален списък на треньорски кадри, които да практикуват на конните бази в страната са сред стратегическите задачи пред федерацията и клубовете по конен спорт. Сред приоритети е и международния календар в отделните дисциплини.

 

На отчетното събрание бе обсъдено и финансирането на клубовете по конен спорт, членуващи във БФКС с оглед финансиране както по посока  развитието на спорта, така и финансово стимулиране на резултати, постигнати на държавни първенства и международни турнири.