Новини
Afishai
20.03.2012
Модерна конна база се открива в с.Житница

 

Модерен комплекс, ориентиран към професионалистите и любителите на конния спорт ще се открие в с. Житница на 24 март /събота/. В официалната програма по откриването на СК „Тракиец”, която ще започне в 11.00 часа ще вземат участие актьорът Стойко Пеев-изпълнител на ролята на Хан Аспарух в едноименния филм и прабългарската школа „Бага тур” с тематичен спектакъл. 

 

На тържеството са поканени министър-председателят Бойко Борисов, Свилен Нейков - министър на физическото възпитание и спорта, Мирослав Найденов - министър на земеделието и горите, Стефка Костадинова - председател на БОК, Здравко Димитров - областен управител на Пловдив, Георги Гергов - председател на федерацията по конен спорт, д-р Крум Рашков - генерален-секретар на БФКС, собственици на коне, състезатели и др. Събитието ще бъде уважено и от професионално ориентирана делегация от Република Турция в състав: проф. д-р Халил Гюнеш - декан на ветеринарния факултет на Истанбулския университет, г-жа Тюркан Озтюрк - преподавател във ветеринарния факултет на същия университет и председател на Асоциацията на балканските ветеринарни университети, Йомер Гиргин - президент на турският жокей клуб в Истанбул.

 

Част от инициативите по откриването на СК „Тракиец” е и състезание по прескачане на препятствия за наградите на Община Калояново и фирмите Атаро Клима, Балкан Стар, Деликатес-Житница, което ще се проведе на 25 март и в което ще вземат участие елитни български състезатели.

 

Конно-спортния комплекс е една от най-значимите частни инвестиции (над 3 млн. лева) в спортно съоръжение в Южна България в последните няколко години. Намира се на 30 км  северно от Пловдив, непосредствено преди село Житница. Съоръженията отговарят на най-добрите европейски стандарти заради иновативните материали и технология на водещата немска фирма Pro Equus. 

 

Комплексът разполага с открит манеж с размери 45х72 м. и закрит манеж с размери 25х40 м. В момента се изгражда и още един тренировъчен плац - 50х30 м. Удобството на зрителите е гарантирано от повече от 300 седящи места. В просторната и светла конюшня има 36 бокса с еластична настилка, която създава комфорт и предпазва конете от нараняване. Идеята е тук да заработи „Пансион за коне”, като собствениците им ще могат да разчитат на професионалните грижи на опитни гледачи и ветеринарен лекар. 

 

Хотел, ресторант, фитнес и релакс център са сред безспорните предимства на комплекс „Тракиец”. Наред със специализираните съоръжения, те гарантират перфектни условия за професионална подготовка на състезатели по конен спорт, за почивка и възстановяване.

 

В сътрудничество с Българската федерация по конен спорт, собственикът на базата Величко Яков и 25 членният му екип, имат амбицията да я превърнат в център за тренировъчна и състезателна дейност на професионални спортисти, за развитие на високото спортно майсторство.

 

С услугите, които предлага, СК „Тракиец” е изключително подходящо място за лагери на български и чужди национални отбори, за състезания по различни дисциплини. Първата домакинска проява, включена в календара на БФКС, е на 7 юли тази година - квалификация и съпътстващи турнири по прескачане на препятствия. 

 

Спортна база „Тракиец” дава своето гостоприемство и на любителите на конния спорт - деца и възрастни. Училището за езда е на разположение за първи уроци и развиване на уменията под ръководството на опитен инструктор. Седем собствени коня са на разположение на желаещите да яздят. Планира се организирането на летни детски и младежки лагери, където успешно да се съчетаят спорта и отдиха. Предстоящо е проектирането  и изграждането на трасе за крос и свободна езда в полето, което ще допълни сега действащите съоръжения.