Новини
Img_4226
19.03.2012
Стефан Вирт проведе тридневно обучение в Пловдив

 

Българска федерация по конен спорт организира тридневна подготовка с лектор международният експерт Стефан Вирт, което се проведе от 16 до 18 март на конната база в с.Ягодово. В семинара взеха участие 55 представители на клубове по конен спорт от цялата страна – състезатели, треньори, съдии и паркур дизайнери. Ездачите от юношеския национален отбор по прескачане на препятствия и млади коне 4 и 5-годишни преминаха през специална подготовка при германския специалист. Част от теоритичната и практически ориентирана програма бяха още стоителството на паркури и оценяването на паркури за стил. 

Стефан Вирт сподели позитивните си впечатления от големия брой участниците и желанието им за развитие, за модерната база на фамилия Гергови в Пловдивското село Ягодово и потенциала на младите ни коне. Вижте какво още каза утвърдения експерт по конен спорт в интервю след края на семинара:

 

Г-н Вирт, разкажете ни повече за семинара, на който бяхте лектор – как мина и как бихте оценили организацията?

 

Първо бих искал да споделя изключителното си задоволство от факта, че имаше голям брой участници. Радвам, че толкова много хора са заинтересовани от темите и имат желание за усъвършенстване, което смятам, че е добър показател за цялостното ниво на конния спорт в България. 

Поздравих д-р Крум Рашков – генерален-секретар на БФКС за перфектната организация. Семинарът беше едно от най-добре организираните събития, на което аз съм бил в последно време. Важно е да се отбележи, че за успеха му много допринесе и мястото на провеждане, а именно конната база на фамилия  Гергови в с. Ягодово. Базата е перфектна и е много приятно да се работи тук. 

 

Какви бяха основните практически съвети, които адресирахте до участниците?

 

Говорихме много за младите ездачи и младите коне – как да бъдат тренирани и как да бъдат оценявани. Когато се съдийства е необходимо да се започва с положителните аспекти, да се оценят силните страни на коня и на ездача, а след това да се оценяват нещата, които трябва да бъдат подобрени. Това беше практическия съвет, който дадох във връзка с начина на оценяване.

По отношение на ездата показах няколко практически упражнения, които помагат на младите конете да излязат по-спокойни и уверени на паркура, да не ги насилваме, а да създадем в тях усещане за забавление и комфорт. Накараме ли ги да се чувстват по този начин, ние можем да очакваме от тях повече. Когато поготовката се изгражда бавно и внимателно конете по-лесно ще могат да скачат във високите класове. 

 

Вие често посещавате България и имате много директни наблюдения върху конния ни спорт – къде са силните ни страни и върху какво още трябва да се работи?

 

Цялостно погледнато прави впечатление, че последните години в България се създадоха конни бази, които са на много високо ниво и смятам, че това съществено ще помогне за повишаване на нивото и стандарта на конния ви спорт. Когато състезатели и коне имат добри условия за подготовка и изява, те ще тренират пълноценно и с удоволствие. На този семинар аз видях много добри млади ездачи и коне с потенциал, и мисля, че няма защо да се притеснявате за бъдещето на конния спорт в България. 

 

Медийно отразяване на семинара:

в. Нов глас

http://www.novglas.com/bg/news/read/10262

 

Нова Българска телевизия

http://nbtv.bg/?page=news-details&instanceID=24602&type=7&FCID=FC96765908cb585647a12fd94baae4307b

 

БНТ Пловдив

http://bntplovdiv.com/sport/another-sport/5367-germanski-ekspert-provede-konen-kurs-v-yagodovo-.html