Новини
_dsc0157
06.03.2012
Събитията в София и Арбанаси по повод Тодоровден привлякоха приятелите на конния спорт

Атрактивна програма предложи на гостите си по повод Тодоровден конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище. Повече от 250 човека изпълниха закрития манеж на базата и бурно аплодираха надпреварата по паралелно прескачане на препятствия, в която победител стана Ана Мария Пашова, следвана от Ивелин Вълев – национален селекционер на отбора по прескачане на препяствия и малката състезателка Мартина Агопян. Най-малките гости на празника се радваха на програмата на ездачите от пони клуба, а дресурата на фризиец традиционно пожъна голям интерес. Представители на общинската администрация в Божурище, популярният модел и състезателка по прескачане на препятствия Екатерина Дунева и други официални гости уважиха събитието с водещ Валентина Войкова. 

 

80 ездачи от столични клубове, Плевен, Банкя и Опицвет се включиха в състезанието по прескачане на препятствия на закрития манеж на КСБ „Хан Аспарух” в София, който събра повече от 500 гости по случай Тодоровден.  При децата се отличи Калоян Добрев с кон Каскада  и кон Канада, а трети в класирането при най-малките ездачи стана Любомир Иванов с Епизод. Венцислав Изов с кон Езоп оглави класирането в изпитание с височина на препятствията 105-110 см. в клас 6-7 год. коне следван от Николай Асенов с Кисми Бейби и Иван Димитров с Лавадо. Красина Кръстева с Наден спечелиха празничния приз при юношите до 18 год., а второ и трето място бяха съответно за Денислав Александров с Либеро и Владимир Симеонов с Вики Лаура. В катерогия Б успех записаха състезателите Светлин Кръстанов с коне Галактика и Никита, и Боян Цанев с Ащен. В клас „Т” призовата тройка на празничното състезание бе в състав Денислав Александров с кон Либеро, Христо Найденов с Карпе Дием и Андриан Тодоров с Пити Пляч.  

 

Непосредствено след края на тържествата  по повод националния празник на страната ни във Велико Търново започнаха и ритуалите по отбелязването на Тодоровден в Арбанаси, посетени от кмета и зам.-кмета на Велико Търново, областния управител и много други представители на областна и общинска администрация. Площадът на етнографското селище бе изпълнен с приятели на конете и конния спорт, които наблюдаваха дефилето на 15 елитни животни и тържествен водосвет, отслужен от отец Киприян. Клуб „Калоян” 92, които през последните години оглавява класацията на клубовете по конен спорт с най-много състезателни успехи представи през гостите на празника състезателите си и техните постижения през изминалия сезон. Традиционно най-силен бе интереса към класацията за най-гиздав кон, в която тази година бяха отличени на първо място две животни – жребец Комфорт за екстериорните си данни и кон Спартак за най-гиздаво накичен. Кобила Чига от породата български спортен кон бе втора в празничната класация, а трети – жребец Куитано.  Коне и понита бяха на разположение на гостите на празника за разходки и уроци по езда в празничния следобед.