Новини
Kalin_todorovden
05.03.2012
Много гости привлякоха спортните прояви по повод Тодоровден в Стара Загора, Рибен и Житница.

 

Много и разнообразни прояви организираха клубовете по конен спорт в цялата страна, за да отбележат един от най-хубавите празници в началото на пролетта – Тодоровден, който тази година съвпадна с националния празник на страната ни. 

 

60 коня мериха сили в празничното състезание по прескачане на препятствия на базата на Тракийския университет в Стара Загора, където повече от 1000 човека уважиха Тодоровден независимо от неблагоприятното време. 25 от конете са взели участие в Х паркур за млади и неучаствали коне и деца, 17 - в паркур до 1 м. и 18 - в изпитание за купата на кмета на Стара Загора. Призовата тройка в изпитанието с височина на препятствията до 1 м. бе в състав: Радостин Янков с кон Лисабон, Филип Велев с Кондро и Тихомир Дянков с Финес. Кметът на Стара Загора г-н Живко Тодоров лично връчи купата на Иван Кисьов, който оглави класирането на 120 см. следван от Радостин Янков с кон Сигнал и Тихомир Дянков с Либеле. 

 

Над 1000 гости  уважиха състезанието по прескачане на препятствия и в с. Житница.  С водосвет за здравето на конете бяха почетени празничните ритуали, а за настроението на публиката се погрижи танцов състав. Ленко Ангелов с кон Бертрутнот, Стефка Сиврийска с кобила Ахорн Лейди и с кон  Силвио триумфираха като победители в  първото изпитание в празничния ден с височина на препятствията от 90 см. Състезателната двойка Георги Петров с Кончерто оглавиха класирането на 110 см. следвани от Стефка Сиврийска с Щрицел и Георги Шумански с Талант.  Милена Милославова с кобила Аманда и Андрей Белев с Валпа получиха награди за изявите си съответно при аматьорите и юношите. В атрактивното надскачане Георги Георгиев с кобила Либертина, собственост на организатора на проявата Величко Янков, събраха овациите на публиката за най-добро представяне.

 

Пролетното време привлече много гости за Тодоровден и в конната база в с. Рибен, където състезатели от Плевен и региона с 30 коня се включаха в надпревара по прескачане на препятствия. Състезанието включваше три паркура: 90 см. за млади и неучаствали коне, 110 см. за 6-7 годишни коне и 125 см. за клас „Т”. Антон Дацински с кобила Киана оглави класирането в първото изпитание следван от Димитър Николов, който стана втори с кон Коломбо и трети с Дон Огюс. В конкуренция с 18 коня,  Антон Дацински с коне Граф Монте Кристо и Кристиано записа призови първо и второ място в изпитанието на 110 см., а трети стана Недко Петров с Конхидан. Калин Неделчев и Се Мон Ами доминираха в клас „Т”, а останалите две призови позиции отново бяха за Антон Дацински съответно с кобила Ривър Денс и кон Граф Монте Кристо. В Х паркур се отличиха две дами - Валя Игнатова с Валдано Бой и Невена Данкова с Гондола. Събитието бе уважено от кмета на с. Рибен и представители на областната администрация.  

 

На снимката: Калин Неделчев по време на състезанието за Тодоровден в конната база в с.Рибен.

Facebook