Новини
3 horse
01.03.2012
На 3ти март отбелязваме и празника на коня

Първата събота от Великия пост и в деня, в който православната църква почита Св. Теодор Тирон, традиционно в цялата страна се отбелязва празника на коня. Много и разнообразни инициативи планират клубовете по конен спорт, с които да почетат народните ритуали в отбелязването на Тудорица и да демонстрират вековно силната връзка между човека и коня. Конни дефилета и паради, атрактивни надбягвания и състезания по прескачане на препятствия, конкурси за най-гиздав кон и още много вълнуващи инициативи ще поднесе пролетния празник на приятелите на конете и конния спорт.

 

Празнична програма с демонстрации по обездка, дресура на фризиец, пони игра с участие на малките ездачи от пони клуб, томбола с награди за публиката и още много изненади ще предложи конна база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище. Водещ на събитието, което ще започне в 10.30 ч. ще бъде Валентина Войкова. 

В 10.30 ч. на закрития манеж на столичната база „Хан Аспарух” започва състезание по прескачане на препятствия, в което ще се включат състезатели от клубовете по конен спорт в София и региона. Надпреварата ще включва 4 паркура: 80-90 см. за млади коне, деца до 14 г. и любители; 110-115 см. за млади коне и юноши до 18 г.; 120 см. паркур в клас „Т” и Х паркур. 

 

Дефиле на елитни жребци и кобили от различни породи ще се проведе на конна база „Виница” във Варна по инициатива на клубовете СККС-Варна, ездови клуб „Ангард”,  СК „Хан Кубрат” и с подкрепата на Община Варна. Събитието започва в 10.30 ч. и ще включва още атрактивна надпревара за здраве и спортен късмет с участието на деца, юноши, любители и доказани професионалисти в конния спорт.

 

Жителите и гостите на Бургас ще могат да усетят празничната атмосфера на Тодоровден близо до морето, защото инициативите предвиждат конно дефиле по крайбрежната алея до Казиното в града с начален час 11.30, официално откриване на празничната програма от кмета г-н Димитър Николов, което ще постави началото и на главната атракция в 13.00 ч. – 1200 м. надбягване на плажа. Със състезание по прескачане на препятствия ще продължи отбелязването на празника. То ще се проведе от 14.00 ч. на конната база в парк „Езерото”.

 

Ден преди празника в Шумен ще се състои традиционния парад на клубовете по конен спорт в централната градска част пред Общината, където ще бъдат посрещнати лично от кмета на града г-н Красимир Костов и заместник-кмета по културата, младежта и спорта г-жа Живка Тонева. Градоначалникът ще получи купа като символ на обещанието за нови спортни успехи от страна на шуменските състезатели. Парадът започва в 16.30 ч. 

С гладки надпрепусквания на хиподрума в 11.00 ч. започват събитията за Тодоровден в Шумен. Половин час по-късно на закрития манеж клуб „Крум Страшни” ще направи жива картина на историческата сцена, в която хан Кубрат събира синовете си, а след това гостите на празника ще могат да се насладят на демострации по обездка, състезания с понита и прескачане на препятствия. Децата ще могат да яздят понита и да се возят на файтон, а възрастните - да вземат уроци по езда. 

 

Тържествен водосвет в присъствието на официални лица от Велико Търново и региона ще бъде част от празничните празненства в Арбанаси, където традиционно ще бъде избран и най-гиздав кон. Клуб по конен спорт „Калоян” 92 ще представи постигнатите през изминалата година спортни успехи, а най-малките приятели на конете ще мога да яздят понита. 

 

Конната база в село Рибен ще бъде домакин на демонстрация по прескачане на препятствия, в която ще вземат участие представители на клубовете по конен спорт от Плевен и региона. В атрактивната надпревара по случай Тодоровден ще се включи и Калин Неделчев – победител в Гранд При Божурище 2011, а началният час на проявата е 11.00.

 

Със състезания по прескачане на препятствия ще бъдат отбелязан Тодоровден в Стара Загора и в с. Житница. В Стара Загора надпреварата започва в 10.00 ч. на базата на Тракийския университет, а главен спонсор е Общината. Организаторите очакват приблизително 40 коня да се включат в трите паркура – Х паркур за неучаствали коне и деца, бърз паркур с височина на препяствията от 100 см. и баражен паркур на 120 см. за купата на кмета на Стара Загора, която ще бъде връчена на победителя лично от градоначалника г-н Живко Тодоров.

 

Юноши, аматьори и професионалисти ще мерят сили в в три празнични изпитания по прескачане на препятствия на конна база „Тракиец” в с. Житница от 11.00 часа. 

 

Българска федерация по конен спорт желае на всички приятели на конете здраве и успехи.