Новини
Bef logo
28.11.2011
БФКС отчете успехите и предизвикателствата пред конния спорт на събрание в Пловдив

Българска федерация по конен спорт проведе в Пловдив национално работно съвещание, в което активно участие взеха представители на клубовете по конен спорт, състезатели, треньори и експерти в дисциплините прескачане на препятствия, издръжливост, обездка и всестранна езда. „Това събитие е най-стратегически значимото в рамките на годината, защото тук са се събрали всички професионалисти, които правят конния спорт в страната”, с тези думи откри съвещанието д-р Крум Рашков – генерален секретар на БФКС.

 

Реалистична преценка на нивото на състезателите и конете, на необходимостите от специализирана подготовка за подобряване на възможностите за изява в международни състезания, дългосрочно планиране на професионалното развитие на състезателите, базирано на диалог между селекционерите и собствениците на коне бяха част от стратегическите въпроси, които генералният секретар на федерацията постави пред участниците в съвещанието. Развитието на кадрите на всички нива във всички дисциплини продължава да бъде ключов фактор за подобряването на цялостната визия на конния спорт в страната. Перспективите, в които федерацията ще продължи да инвестира усилия са свързани с подобряването на теоритичната подготовка на младите кадри, провеждането на семинари с международни специалисти, издаването на съвременни помагала и въвеждането на паркур за стил за млади коне.


 
Селекционерите в четирите дисциплини представиха аналитичен отчет за представянето на националните отбори в съответните дисциплини и очертаха приоритетните стъпки за бъдещо развитие. Добра година за прескачането на препятствия отчете селекционерът Ивелин Вълев, който се изявява за първа година на тази позиция. Успехите на националния ни отбор, спечелил Купата на нациите на Световната купа в Божурище през настоящата година, индивидуалния приз на Калин Неделчев от същото състезание, покритите квалификации за европейско първенство на юношите Иван Кисьов и Кристиян Вълев, международните успехи на Валентин Вълков, който е водач в южно европейската лига и Росен Райчев – първият чуждестранен състезател, спечелил приза на шампионата на Баденвундерберг в цялата история на състезанието и постигнал призови класирания на височини от 145-150 см в редица други международни турнири, дават основания за оптимистични прогнози и за следващата година. Това са състезателите, които ще бъдат в основата на националния отбор и през 2012 год. наред с Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Андриан Тодоров и Димитър Василев при мъжете, и Сияна Цончева и Желязко Димитров при децата.
Според селекционерът Ивелин Вълев мерките за развитието на дисциплината прескачане на препятствия са свързани с промени в наредбата за провеждане на състезания от вътрешния календар, въвеждането на паркур за стил за 4 и 5-годишни коне, провеждането на семинари и открити тренировки, ефективни ветеринарни прегледи и стриктното спазване на регламентите за чист спорт.

 

Още в началото на следващата година ще бъдат изработени стриктни критерии за клубовете, които кандидатстват за провеждането на квалификации по прескачане на препятствия и те ще са свързани с мониторинг на плацовете, настилките, техниката и препятствията, който ще бъде извършван от екип, съставен от стюард и паркур майстор.

 

Успехите на българските състезатели в дисциплината издръжливост отново подчертаха сериозния потенциал за развитието й. Индивидуална, отборна балканска титла и класиране в първата десетица на всички български участници в Балканския шампионат в Копривщица, който получи много висока оценка по отношение на организацията от страна на международните делегати, участието на български състезатели в четири международни турнира и успешното класиране в тях на повече от 20 български коня, проведените общо 7 състезания в страната са част от позитивните факти, представени от Жанина Иванова – председател на комисията по издръжливост, която бе селекционер на отбора през 2011 год.
Тя обяви и името на новоизбрания селекционер в дисциплината – Мирослав Методиев от клуб „БТБ” – Русе и името на новия ветеринарен лекар на отбора – д-р Красимира Иванова.
Високото ниво на състезателите и конете през настоящата година ще постави като цел за следващата участието в прояви с ранг 3*.

 

В обездката и всестранната езда през настоящата година се забелязва запазване на нивото с тендеция към лек спад. По тази причина анализът на състезателните ресурси ще трябва да бъде приоритет пред комисиите в дисциплините и пред селекционерите през следващата година. Бойко Найденов – селекционер на отбора по всестранна езда отчете, че се е запазил броя на състезателите в дисциплината, но не се е повишило качеството на представяне, въпреки че националният отбор спечели балканска титла в Шумен тази година.

 

Още в първия месец на новата година БФКС ще проведе специализиран семинар за състезателите и треньорите в дисциплината обездка. Лектор на семинара ще бъде международния експерт Стивън Кларк –председател на журито по обездка на Олимпийските игри в Лондон 2012. За повишаване на териоритичната подготовка на кадрите в обездката федерацията издаде преди броени дни работно помагало със заглавие „Наръчник с насоки за съдии по обездка”.

 

Всички промени в наредбата за провеждане на състезания от вътрешния календар, които бяха коментирани от комисиите в отделните дисциплини ще бъдат поместени и на електронния сайт на БФКС.