Новини
Horse 2
09.11.2011
46 коня преминаха процедура по тестуване в Шумен

29 коня от порода източно българска и 11 от порода спортен кон преминаха процедура по тестуване, която се проведе на 4ти и 5ти ноември в ДП „Кабиюк”,  гр. Шумен. Извън класирането взеха участие още 6 коня от други породи.

 
Експертната комисия, провела продецурата по оценка на обективните качества на животните бе в състав: доц. д-р Георги Бързев, доц. д-р Илияна Събева, Мая Попова, Стоица Аргилашки, д-р Крум Рашков, Васил Фратев и Димитър Генов.


Кобила Лантана - собственост на ДП „Кабиюк”  бе оценена най-високо от 29те участника от порода източно български кон. Второ място в класацията бе за кон Лайф със собственик и развъдчик Иван Иванов от с.Красен, а трето за кобила Анджела на Дарин Тодоров от гр. Попово.


В порода спортен кон класацията оглави кобила Пипа със собственик и развъдчик Светлозар Славчев, а второ и трето място бяха за конете на клуб „Стейбъл Папазян”от Бургас - Делайт и Даймънт.


Конезавод “Кабиюк” утвърждава тестуването на млади коне като традиция и го провежда за шеста поредна година по много сериозни критерии за оценка, свързани с физическите и екстериорните данни на животните, движенията и скоковите качества. Наблюдава се позитивна тенденция в развитието на качествата на конете от двете породи. Отличим е прогреса в скоковите възможности при представителите на породата спортен кон и ако тази посока на развитие се запази българските коне в спортните дисциплини ще бъдат напълно конкурентни на европейските.