Новини
Endurance
25.10.2011
В Шумен се проведе финал на държавно първенство по издръжливост

Финал на държавното първенство по издръжливост за клас 5-годишни и неучаствали коне се проведе в Шумен. Участниците се състезаваха на дистанция от 40 км. и с изискване за максимална скорост от 16 км./ч., съобразно Наредбата за организирането на първенства и турнири от държавния спортен календар за 2011 год.


Ружа Недкова от клуб „Буцефал” с кон Зенитчик спечели републиканската титла с ездово време 02:30:21 сек. и средна скорост от 15.978 км./ч. Второто място в крайното класиране бе за Мария Йорданова от същия клуб, която записа 02:31:80 сек. ездово време  при средна скорост от 15.886 км./ч.  в състезателна двойка с кон Моз. Теодомира Георгиева от клуб по конен спорт „Ахал” и кобила Мегън се класираха трети с ездово време 02:09:34 сек. и средна скорост от 18.56 км./ч., която обаче не отговаря на изискванията на горецитираната наредба. Крайното класиране се определи с точки от таблицата за Best Condition поради равни времена на финиширане.


Три състезателни двойки се явиха на квалификационен турнир на 40 км. като квалификация придоби само Цветелина Георгиева от клуб „Ахал” с кобила Дакота. Диана Жекова и Станимира Страхилова от същия клуб бяха елиминирани. 8 състезателни двойки стартираха на квалификационен турнир с дистанция от 30 км. и 7 от тях придобиха квалификация, а Жанина Иванова от клуб „Буцефал” и Мирослав Методиев от клуб „БТБ-Русе” придобиха квалификация и на дистанция от 60 км.