Новини
Bef logo
24.10.2011
Официално становище на БФКС във връзка с финал на държавно първенство по издръжливост.

През изминалата седмица в Шумен се проведе финала на държавното първенство по издръжливост. Сериозна провокация спрямо утвърдените от БФКС регламенти за провеждане на състезания в дисциплината издръжливост и по-конкретно в клас 5-годишни и неучаствали коне, бе отправена от представители на клуб по конен спорт „Ахал” и подкрепена от тенденциозна медийна публикация във в. „Всеки ден”.
Ръководството на БФКС определя този случай като опит за уронване на престижа както на федерацията, така и на институции като Управителния съвет и Комисията по издръжливост, които са отговорните фактори за приемането и прилагането на стратегически нормативни уредби, съгласувани изцяло с наредбите на Международната федерация по конен спорт. БФКС има една от най-добрите спортни уредби, базирана на принципите на свободната дискусия при вземането на решения и стриктното спазване на правилата, одобрени от Общото събрание и Управителния съвет.

 

Развитието на всяка една дисциплина от конния спорт зависи от специализирани комисии към БФКС, съставени на демократичен принцип от представители на клубовете в съответната дисциплина. Чл. 36, т. 1 от Устава за устройството и дейността на БФКС гласи „Общото събрание определя броя и избира членовете на комисиите по дисциплини”, а в чл. 37 са разписани основните им правомощия, а именно: изработват правилниците, ръководствата и наредбите на съответната дисциплина, изработват Наредбата за провеждането на проявите от вътрешния и международен спортен календар и др.
При спазване разпоредбите на Устава на БФКС и след проведено разширено съвещание на Комисиите, Управителния съвет прие Наредбата за организирането на първенства и турнири от държавния спортен календар за 2011 год. за всички дисциплини. Част от тази наредба е изготвения от Комисията по издръжливост проект на Наредба за провеждане на състезания в дисциплината. Наредбата за организирането на първенства и турнири от държавния спортен календар за 2011 год беше приета с решение Nо 3, протокол 1 от 18 март 2011 год. и единственият орган, който може да я променя, е Управителния съвет. Механизмът за извършване на промени в наредбата беше разяснен и на проведеното в гр. Троян извънредно разширено заседание на Комисията по издръжливост, в което взеха участие представителите на клуб „Ахал” , където съобразявайки се с международния правилник и изисквания на ФЕИ не бе прието искането държавното първенство да се проведе без лимит на скорост.

 

В точка 4.4.1 от тази наредба е записано: “Финалът на държавно първенство за 5-годишни и неучаствали коне е с дистанция 40 км. и максимална скорост 16 км./ч. Времето за възстановяването между етапите 20 минути при пулс 56 удара в минута. Време за възстановяване на финалния етап 30 минути и пулс 56 удара в минута. Крайното класиране се определя с точки от таблицата за Best Condition.” За максимална достоверност ще се позовем и на регламентите на Международната федерация по конен спорт, които постановяват минималната възраст на конете за участие в квалификация в дисциплината издръжливост да бъде 5 години. Също така в член 816 от правилника на ФЕИ, точка 1.1.1 и точка 1.1.2 е разписано, че скоростта на движение на конете при участие и добиване на квалификация трябва да бъде лимитирана на 16 км./ч. и по-малко. Никъде не е посочено, че 5-годишни коне могат да участват без ограничение на скоростта.

 

Конкретният повод за настоящото официално становище е свързан с незачитането на нормативните правила от състезателя на клуб „Ахал” – Теодомира Георгиева при участието й във финалите на държавното първенство в Шумен в резултат на преки и публични инструкции от страна на нейния треньор Константин Костадинов. На техническата конференция, проведена преди началото на изпитанието всички участници бяха стриктно запознати с правилата за провеждане на държавен финал, за скоростта и времето на движение. Всички състезатели спазиха дадените указания за скорост от 16 км./час, с изключение на Теодомира Георгиева. Състезателката бе инструктирана да пристигне първа, поради което се е движила със скорост от 18.56 км./час,  независимо от дадените официални инструкции, че скорост над допустимата от 16 км/час няма да реши победата. На база на това журито имаше основания да елиминира Георгиева, но взе решение тандема да не бъде елиминиран, тъй като състезателят и конят се самонаказват с високата  степен на умора, породени от несъобразената скорост на движение, с което сами се лишават от шансове за спечелване на първото място на база таблицата за Best Condition.

 

Режисираното участие на перспективната младата състезателка имаше за цел умишлен скандал, подкрепен от публикацията на предварително написана статия във в. „Всеки ден”, боравеща с неаргументирани изрази като „далавера”, „запознати твърдят” и „финансови подаръци”. В качеството си на генерален секретар на БФКС д-р Крум Рашков заявява, че няма клуб, членуващ в БФКС, който да е заплащал под каквато и да е друга форма пари на федерацията, освен за членски внос, картотека на коне и състезатели, номера и притурки на паспорти, издаване на международни паспорти към ФЕИ и регистриране на коне и състезатели за международни състезания към ФЕИ. Тези факти се доказват от счетоводната документация на федерацията. Останалите приходи на федерацията са по договори за реклама и дарения, сключвани с търговски дружества. Тези търговски дружества обаче нямат нищо общо с клуб по конен спорт „Буцефал”, който спечели индивидуалната титла в държавното първенство и който авторът на статията не пое отговорността да назове конкретно.
Авторът на статията твърди още, че е получил резултатите от състезанието преди те да бъдат обявени официално. Това твърдение също не отговаря на истината. Разговорът е проведен с члена на журито Теодора Костова, която в присъствието на останалите членове на журито е заявила на журналиста, че състезанието все още продължава и резултатите ще бъдат обявени след приключването му.

 

С настоящото официално становище ръководството на БФКС има за цел да подчертае, че федерацията стриктно спазва нормативната уредба и задължава всички длъжностни лица отговорно да я следват. Подобни провокации са в ущърб най-вече на състезателите, които са принудени да ги реализират и незаслужено накърняват цялостния облик на българския конен спорт, който винаги досега е бил чист и позитивен, именно поради демократичните механизми за цялостно функциониране на стратегическите органи за развитие на конкретните дисциплини и поради прозрачността на управление. Надяваме се, че подобни случай ще останат по-скоро изключение и пример за това как не бива изкуствено създадени проблеми между конкретни клубове да ескалират в публичното пространство.