Новини
Logo_liga domein boyar
13.10.2011
Финалът на лига „Домейн Бойар” ще се проведе през уикенда в Божурище

Финалът на лигата по прескачане на препятствия „Домейн Бойар” ще се проведе на 15ти и 16ти октомври на конно-спортна база „Ген.Крум Лекарски” в Божурище като по програма изпитанията в различните турове ще бъдат в интервала от 08:30 до 18:00 часа през двата състезателни дни.


Най-добрите български състезатели в дисциплината прескачане на препятствия се включиха в лига „Домейн Бойар”, която стартира през месец април с рекорден награден фонд от 55 000 лева. В четирите квалификационни кръга, провели се през април, юли, август и септември  участниците трупаха точков актив, за да си осигурят място във финалната надпревара. Конкуренцията по време на квалификациите беше подсилвана от участието на състезатели от Гърция, Турция, Македония и Беларус.


На финала за голямата награда на „Домейн Бойар” в Малкия тур за 5 и 6-годишни коне ще се борят 27 състезателя с 27 коня , а  в Големия тур с височина на препятствията от 140 см. ще се  борят 16 състезателя с 16 коня от най-добре представилите се във всички кръгове състезатели. Наградният фонд, който ще си разделят първите трима на финала в Малкия тур ще е в размер на 4 600 лв., а сериозни заявки за призово класиране тук имат състезателите Иван Кисъов , Владимир Спасов, Радомир Матев, Пламен Радославов и Апостол Тенев.  8 000 лева е наградния фонд в Големия тур, където титуляри до момента са Аспарух Атанасов, Иван Кисьов, Ивелин Вълев, Христо Найденов и Светлин Иванов.  Очаква се участие на състезатели и коне от Гърция и Турция.

 

Състезателната програма включва също Тур за деца и Тур за аматьори, както и отворени изпитания за коне и ездачи във всички възрасти. Организаторите са подготвили много изнедади за гостите на спортното събитие, с които искат да докажат модерната визия на състезанията по конен спорт в страната. Игри с публиката, награди и езда на пони за най-малките в неделния ден са само малка част от атракциите, на които ще може да се наслади публиката наред с очакваното  професионално ниво на изява на участниците.


Лигата по прескачане на препятствия се провежда благодарение на подкрепата и генералното спонсорство на „Домейн Бойар” – водещ производител и износител на български вина, и със съдействието на „Девин” АД, Тогедър България, Булбарн ООД, ЦУМ,  Horse Power Products и Българска федерация по конен спорт. Медийни партньори на събитието са Дарик радио и Хоби ТВ.