Новини
Dr
20.02.2010
Министър Свилен Нейков официално откри Тодоровден в Арбанаси

Най-вълнуващия празник в календара на Българската федерация по конен спорт, ездовите клубове и всички любители на конете и конния спорт в страната – Тодоровден беше отбелязан традиционно в цялата страна. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков официално откри празника с традиционен парад на конете в с. Арбанаси, Велико Търново.

“Вярвам, че откриването на спортния календар с прекрасния празник Тодоровден ще се превърне в повод по-често да споделяме красотата и успехите на българския конен спорт през цялата година”, каза д-р Крум Рашков, главен Секретар на Българска федерация по конен спорт.

Д-р Рашков обяви още, че в навечерието на Тодоровден, на 18 февруари 2010 г. В Германия  официално е учредена Европейска федерация по конен спорт. На учредяването са присъствали представители на 27 национални конни федерации, включително и България. Европейската конна федерация ще представлява интересите на европейския конен спорт в рамките на Световната федерация. За президент на новата федерация е избран д-р Ханфред Харинг от Германия.  Д-р Крум Рашков съвместно с представителите на Австрийската и Португалски федерации оглавиха комисията “Малките федерации и техните проблеми в конния спорт в Европа”.

Народните обичаи на Тодоровден са свързани със здравето на конете - приготвят се обредни хлябове с форма на конче или подкова, които се раздават и се слагат в храната на конете; организират се надбягвания с коне (кушии), в които участниците демонстрират своите умения и качествата на коня, а ергените – готовността си за брак; изпълняват обреди, свързани с младите невести.

Победител в парада на конете стана Торор Кулов с кон Куитано, втори стана Мирослав Илиев с кон Комфорт, трета е Боряна Здравкова с кобила Сахара. И тримата са състезатели на ездови клуб "Калоян 92" в Арбанаси.

Българска федерация по конен спорт започва годината с амбициозна програма, която се фокусира върху прозрачност и чистота на конния спорт – повече информация, повече събития и повече усилия, насочени към разбирането на високите стандарти и отговорността, които са в основата на развитието на конния спорт; ясни правила за треньорската професия; поддържане на високо ниво на професионална подготовка на конните състезатели, стимулиране на повече участия в международни събития и прояви.