Новини
Miroslav borshosh finish_27
27.08.2011
18:00 ч: Пълна победа за България в Балканския шампионат по издръжливост

 

България спечели призовите места в индивидуалното и отборно класиране

 

27.08.2011, Копривщица. Мирослав Боршош от клуб „Ахал”, Стара Загора с кон Мунир Б е новият балкански шампион по издръжливост. Той завърши с най-добро общо време от 5 ч 25 мин 16 сек четирите обиколки с обща дължина от 86 км, при средна скорост от 15.86 км/ч. в индивидуалната надпревара в V-ия Балкански шампионат по издръжливост, който събра участници от рекорден брой държави в красивия подбалкански град Копривщица. Боршош завърши състезанието и в отлично състояние на арабския жребец Мунир Б, което му донесе и специалната награда “Best Condition”.

 

На второ място в индивидуалното класиране остана състезателката от гръцкият отбор Ефстатия Кутсафти с кон Чамелот с общо състезателно време 5 ч 45 мин 55 сек, при при средна скорост от 14.91 км/ч. Тя е една от най-добрите в дисциплината в световен мащаб, включена в отбора на Емиратите и спонсорирана от Емира на Дубай. Трета в индивидуалната надпревара се класира Евангелия Влотиду с Джорджия Дела Корсе.

 

Отборът на България в състав Жанина Иванова с кобила Зезана, Мария Йорданова с Ибн Галал Саба, Иван Стойчев със Захир и Кирил Степанов с Гауча Де Паларес спечели отборната титла, изпреварвайки гръцкия тим в оспорвана надпревара в 4-те състезателни обиколки в покрайнините на Копривщица с обща дължина от 86 км. 

 

Общо 6 държави с 21 състезателя и 21 коня участваха в V-ия Балкански шампионат по издръжливост - Хърватска се включи в надпреварата с 2 коня, Гърция с 5 коня, България с 6, Турция с 4 коня,  Румъния - 3 коня и Сърбия с 1. Състезателното трасе с обща дължина от 86 км. беше разделено на 4 отделни обиколки - една с дължина от 27 км., две по 22 км. и една - 15 км. финална обиколка. След всеки етап се провеждаха задължителен ветеринарен контрол на физическото състояние на конете. Ключови за победата са времето, за което се преодолява трасето и доброто здравословно и физическо състояние на коня. Финиширалият в най-добро физическо състояние кон получава наградата “Best Condition”. 

 

Утре, 28.08.2011 ще се проведе национално състезание, което е квалификация за една звезда международно. Повече от 30 коня се очаква да се включат в националната надпревара на дистанция 30 и 44 км, която ще стартира в 8.00 ч. от стадиона на град Копривщица.

 

Събитието се организира от Българска федерация по конен спорт съвместно с Община Копривщица, и клуб по конен спорт „Буцефал Ендюранс” и преминава под патронажа на областния управител на Софийска област – г-н Красимир Живков. Българска федерация по конен спорт за първи път организира международно състезание в тази дисциплина и е поканила най-добрите специалисти на световно ниво, за да гарантира качеството на проявата. На конете са поставени електронни чипове, с които се проследява старта, финиша и времето за преодоляване на етапите от състезателните двойки.

 

Дисциплината издръжливост е една от най-предизвикателните в конния спорт. Състезателните двойки имат две цели – да преодолеят заложената дистанция с най-добро възможно време и да финишират в отлична кондиция на коня.  За тази цел по време на състезанието е позволено ездачът дори да слиза от коня, за да помогне за преминаването на по-трудни участъци като възстановяването на силите е гарантирано от задължителните почивки за възстановяване след всеки етап. Приоритет в състезанието е здравословното състояние на коня, ето защо след всеки състезателен етап има задължителен преглед на физическото състояние на животното, като етапът се счита за приключил след нормализирането на пулса до 64 удара в рамките на 20 минути. 

 

Издръжливостта започва развитието си като състезателна дисциплина в началото на 50-те години на 20 век като в Европа навлиза 10 години по-късно. През 1982 година Международната федерация по конен спорт /ФЕИ/ официално признава дисциплината и състезателните прояви нарастват ежегодно. Има изключителни амбиции за включването й в олимпийските дисциплини.

 

Снимки от събитието може да намерите на: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.238600916182960.56298.168682663174786&type=1