Новини
Balkan-endurance-championship-opening-200x200aaaaaaa
26.08.2011
Стартира V Балкански шампионат по издръжливост

 

България за първи път е домакин на международно събитие в дисциплината издръжливост

 

Официално бе открит V Балкански шампионат в дисциплината издръжливост, който посреща участници от рекорден брой държави в красивия под-балкански град Копривщица. 21 състезателя с 21 коня ще премерят сили и спортно майсторство на трасе с обща дължина от 86 км. в околностите на града. 

Събитието се организира от Българска федерация по конен спорт съвместно с Община Копривщица, Клуб по конен спорт Буцефал Ендюранс и ще премине под патронажа на областния управител на Софийска област – г-н Красимир Живков. 

 

6 държави ще вземат участие в V-тия Балкански шампионат по издръжливост на 27 август - Хърватска ще се включи в надпреварата с 2 коня, Гърция с 5 коня, България с 6, Турция с 4 коня,  Румъния - 3 коня и Сърбия с 1. Състезателното трасе с обща дължина от 86 км. ще бъде разделено на 4 отделни обиколки  - една с дължина от 27 км., две по 22 км. и 15 км. финална обиколка. След всеки етап се провежда задължителен ветеринарен контрол на физическото състояние на конете. Победител  е този който преодолее трасето за най-кратко време в добро здравословно и физическо състояние, а конят, финиширал в най-добро физическо състояние получава наградата “Best Condition”. 

 

Успоредно с Балканският Шампионат  ще се проведе национално състезание, което е квалификация за една звезда международно. Повече от 30 коня се очаква на 28 август да се включат в националната надпревара на дистанция 30 и 44 км , която ще стартира в 08.00 часа и отново ще бъде в околностите на Копривщица.

 

Най-интересните моменти в двата състезателни дни:

 

27 август 5ти Балкански шампионат по издръжливост

07.00        Старт на състезанието от стадиона на град Копривцища

Състезателите ще направят общо 4 обиколки в околностите на Коприщица, преодолявайки трасе с общо разстояние от 86 км.

 

19.00 Награждаване на победителите и официално закриване

Стадиона на град Копривщица

 

28 август Национални състезания

08.00 Старт на състезанието от стадиона на град Копривцища

Състезателите ще преодоляват разстояния от 30 и 44 км, предварително подготвено трасе в околностите на град Копривщица

 

Българска федерация по конен спорт за първи път организира международно състезание в тази дисциплина и е поканила най-добрите специалисти на световно ниво, за да гарантира качеството на проявата. Двама международни съдии с най-висок клас (4*) пристигат в Копривщица както и международно признат ветеринарен специалист  - и тримата с опит като съдии и от световните игри в Кентъки. На конете ще бъдат поставени електронни чипове, с които ще се проследява старта, финиша и времето за преодоляване на етапите от състезателните двойки.

 

Седемте призови класирания на български състезатели в дисциплината, от които три първи по време на международно състезание по издръжливост с ранг една и две звезди, провело се в Унгария през юни месец и балканската титла за отбора ни от миналата година предпоставят високите очаквания за призово класиране и на настоящия шампионат.

 

Със много силни отбори са и останалите балкански федерации. Не можем да не споменем състезателката от гръцкият отбор Ефстатия Кутсафти, която е една от най-добрите състезатели в дисциплината в световен мащаб, включена в отбора на Емиратите и спонсорирана от Емира на Дубай.

 

Дисциплината издръжливост е една от най-предизвикателните в конния спорт. Състезателните двойки имат две цели – да преодолеят заложената дистанция с най-добро възможно време и да финишират в отлична кондиция на коня.  За тази цел по време на състезанието е позволено ездачът дори да слиза от коня, за да помогне за преминаването на по-трудни участъци като възстановяването на силите е гарантирано от задължителните почивки след всеки етап за възстановяване. Приоритет в състезанието е здравословното състояние на коня, ето защо след всеки състезателен етап има задължителен преглед на физическото състояние на животното, като етапът се счита за приключил след нормализирането на пулса  до 64 удара в рамките на 20 минути. 

 

Издръжливостта започва развитието си като състезателна дисциплина в началото на 50те години на 20 век като в Европа навлиза 10 години по-късно. През 1982 година Международната федерация по конен спорт /ФЕИ/ официално признава дисциплината и състезателните прояви нарастват ежегодно. Има изключителни амбиции за включването и в олимпийските дисциплини.