Новини
Special olimpics
21.07.2011
Международно признание за българския конен спорт на Световните летни игри “Спешъл олимпикс” в Атина

Българският конен спорт получи висока международна оценка и признание по време на Световните летни игри “Спешъл олимпикс”, които се проведоха от 20ти юни до 4ти юли в Атина. България взе участие в световното спортно събитие с 50 коня, 2ма атлети, 1 български треньор част от организационния комитет, отговарящ за конните състезания и 15 членен екип от треньори и състезатели, които водят специфичната подготовка на конете и атлетите.

 

Българските атлети Михаела Иванова /21 год./ с кобила Розмари, която се подготвя в клуб по конен спорт “Багатур”  и  Аспарух Василев /31 год./ с  кон Каган, подготвящ се в клуб по конен спорт “Конкур” в гр. Ихтиман представят отлично страната ни като завоюват две златни отличия, едно бронзово и записват две почетни класирания на четвърто и пето място.
Михаела Иванова триумфира с два златни медала в категориите английска езда и в категория работни преходи /изпитание на умения за управление на кон и координация по преместване на предмети/, а също така се класира четвърта в обездка. Аспарух Василев печели бронз в категория работни преходи и записва пето място в обездка.
В изпитанията по конен спорт вземат участие 125 атлета от 40 държави, което подчертава високата стойност на българските успехи.

 

Значимото участие на страната ни става възможно благодарение на успешното сътрудничество между Българска федерация по конен спорт и управляващите структури на Спешъл олимпикс геймс, които от месеци наред работят по избора на участници и провеждат 4 обучителни семинара в страната за подготовка на конете, треньорите и състезателите, разказва д-р Крум Рашков – ген.секретар на БФКС. 10 български клуба по конен спорт подкрепят участието на страната ни в летните игри за хора с увреждания като осигуряват 50 специално обучени коня, които отговорят на най-високите изисквания за подготовка и специфичните нужди на атлетите. Важен факт от регламента на Световните летни игри “Спешъл олимпикс” по отношение на конния спорт е, че атлетите се представят с коне, с които досега не са работили, което подчертава сериозния организационен и най-вече тренировъчен характер на проявата. Подготовката и сработването на състезателните двойки се случва буквално за часове.

 

Eкип от 15 български треньори и състезатели се включва в подготовката на конете и състезателите в Атина. Михаил Костов и Мирослав Илиев от ККС “Калоян 92”, Георги Стоянов от ККС “Св. Константин и Елена”, Павлин Димитров и други професионални състезатели и треньори, които под ръководството на Стоица Аргилашки работят с атлетите и конете за успешното им представяне по време на летните игри. Състезателите на Спешъл олимпикс са разделени в три категории - състезатели, които имат нужда от подкрепа при ездата,такива които яздят сами, но не могат да изпълняват всички упражнения и трети, които яздят сами и могат да изпълняват всичко.По трудност изпитанията в конния спорт са  с три нива– ниво А /ход, тръст и галоп/, ниво Б /ход и тръст/ и ниво С /ход/.

 

Израз на високата международна оценка и доверие към българските специалисти в конния спорт е участието на 29-годишната Люба Аргилашка – треньор в ККС “Конкур”, Ихтиман и мениджър на КСБ “Ген. Крум Лекарски”, Божурище в организационния комитет, координиращ дейностите и участниците в конните състезания.  Люба е сред петимата треньори, от които четирима представители на страната домакин, която координира изпитанията и подготовката на 125те атлета от цял свят, включени в конните дисциплини.  “Щастието в очите на участниците след финала на изпитанията и професионалното доверие от страна на организаторите и международните делегати, е най-голямото ми професионално удовлетворение”, споделя българката, която е и международен съдия по издръжливост и стюард в дисциплината прескачане на препятствия.

 

Ездата е съществена част от физиотерапията на деца с увреждания и по-конкретно с церебрална парализа. По тази причина тя все по-често става неизменна част от дейностите на българските клубове по конен спорт и обект на програми, подкрепяни от Министерство на физическото възпитание и спорта. На този етап хипотерапия предлагат ККС “Конкур” в Ихтиман, конните бази в София – “Хан Аспарух”, Пловдив и с. Рибен, Плевенско. Предстои обща дейност в тази посока да развият болницата в Етрополе, където има специализирано отделение за лечение на деца с церебрална парализа и местната конна база, която се намира в близост до лечебното заведение.
Българска федерация по конен спорт обмисля възможността да реализира веднъж годишно състезания за деца с увреждания, които практикуват езда като част от терапията си. 

 

На снимката: Михаела Иванова, Стоица Аргилашки и Аспарух Василев