Новини
Sveti georgi_logo
20.07.2011
Български триумф в международния турнир “Свети Георги”

През изминалия уикенд се проведе международният турнир по прескачане на препятствия “Свети Георги”, в който взеха участие състезатели от 5 държави с над 120 коня. За втора поредна година българският състезател Аспарух Атанасов с кон Джесика де Боа триумфира с преходната купа “Свети Георги”, а Светлин Иванов с Драг оглави класирането в Гранд При надпреварата за наградата на кмета на София – патрон на международната проява по прескачане на препятствия.

През първия ден от турнира се проведоха надпреварите за приз “Картел”, приз “ЦУМ” и приз “ОПТИКС България”. В състезанието за приз “Картел” в клас аматьори, първото място спечели Хана Халмари с кон Валс. На второ и трето място се класираха Иван Чолаков с коня Арканзас и Ела Халмари с Удулия. Победителите в детския клас за приз “Картел” са Георги Костов с кон Сливен, Калоян Добрев с Каскада и Денислав Александров с Каризма. В третия състезателен клас за приз “Картел”, най-добре се представи Живко Желев с кон Зо Чакала, следван от румънският състезател Робърт Шуман с Тамара, а третото място спечели Мишел Димитрова с Кок Робин.

Второто изпитание с еднократен бараж за приз “ЦУМ” се проведе в два класа – юноши и мъже. Призьорите от клас юноши са Иван Кисьов с Кардам, Любослав Димитров с Фор Готти и Виктория Каролева с Жана Дарк. При мъжете на първо място се класира Аспарух Атанасов с Непала, а второ и трето място взеха съответно Аурел Кожокариу с Мама Миа от Румъния и Владимир Спасов с Равена.

В последното изпитание за деня за приз “ОПТИКС България” националният селекционер в дисциплината прескачане на препятствия Ивелин Вълев записа първо място с кобила Татяна и трето с кон Васко IV, второто място бе за Адриан Тодоров с Пити Пляч.

През втория ден от турнира, състезателите премериха сили за призовете “Генко Рашков”, “Първа Инвестиционна Банка”, “Автомагистрали Хемус” и “Минерална вода Девин”. Състезателните класове за приз “Генко Рашков” бяха аматьори, деца и млади коне. Първенците в аматьорския клас са Теодор Миронов с Капитолия, Златолина Мукова с Гаучо Дю Лесме и Боян Цанев с Ащен. Тримата най-добри състезателите в детския клас са Георги Костов с Канада, Денислав Александров с Каризма и румънската състезателка Ана Миалту с Вожан. Румънският състезател Богдан Леонте с  Клементине взе първо място в клас млади коне, а второ и трето място бяха за българските участници Пламен Радославов с Никита и Живко Желев със Зо Чакала.

Една от най-големите атракции в турнира беше състезанието за приз “Първа Инвестиционна Банка”, чийто формат беше “Американска щафета”. Участниците премериха сили в щафетата по двойки като първо място заслужиха Недко Гайдаров и Светлозар Славчев с коне Кофеин и Пикьор, второ бе за Иван Кисьов и Светлин Иванов с коне Уайт Сокс и Драг, а третото за Аспарух Атанасов и Недко Гайдаров с коне Непала и Кондор.

Румънските участници доминираха в надпреварата за приз “Автомагистрали Хемус”, клас юноши. Първо място взе Йоана Кракуниу с Контрадикшън, на второ място се класира Виктория Каролева с Жана Дарк, а третото място отново бе спечелено от румънски състезател - Кристиян Чаушеску с Дуенде.
При мъжете, приз “Автомагистрали Хемус” взе Аспарух Атанасов с Непала, втори се класира Петър Марчев с Есперо, а трети - Владимир Спасов с Равена.
Румънски състезателни двойки записаха успехи и в надпреварата за приз “Минерална вода Девин”. Първо място спечели Норбърт Шуман с Лопез, последван от българския участник Светлин Иванов с Апогей и румънския ездач Раду Илиой с Анарено.

Последният ден от турнира започна с  надпреварата за приз “Демет” - еднократен бараж. В детския клас победители станаха  Денислав Александров с Арго Мен, Георги Костов с Канада и Преслава Нейчева с Галага. При мъжете Живко Желев със Зо Чакала стана първи в класирането, а Радомир Матев с Куба Либре и Валентин Спасов с Оникс заеха съответно втора и трета позиция.  В клас аматьори първо място зае Боян Цанев с кобила Ащен, а второ и трето място си поделиха две дами – Елина Семенова с кобила Аида и Златолина Мукова с кон Гаучо дю Лесме.

Денят продължи с надпреварата за приз “Пежо”, която отново се проведе в два състезателни класа – юноши и мъже. При юношите наградите взеха Ана-Мария Пашова с Акация, румънската състезателна двойка Алина Бекали с Кинто де Боси и Георги Железчев с Гинстер Ноар. Румънският участник Аурел  Кожокариу с Беринг Дюкс зае първо място в класирането при мъжете, а Апостол Тенев с Фаусто и Недко Гайдаров с Кондор - второ и трето място.

Състезателната част на деня завърши с Гранд При надпревара за наградата на кмета на София, където български ездачи триумфираха в челната тройка. Първи в двукратния бараж стана Светлин Иванов с Драг, последван от Аспарух Атанасов с Джесика де Боа и Красимир Сребров с Джингъл Белс.


Доминиращо силното беше бългасркото участие в Международният турнир по прескачане на препятствия “Свети Георги”. Българските ездачи спечелиха  осем от десетте приза в състезанието, а станалите два отидоха в Румъния.