Новини
Winners
22.06.2011
Два поредни силни месеца за състезателите ни в дисциплината прескачане на препятствия

Световната купа по прескачане на препятствия донесе много поводи за национална радост и гордост с индивидуалните и отборни победи на българските състезатели в дисциплината.
С българския химн завърши Гран При Божурище 2011, а победа за страната ни донесе Калин Неделчев от клуб по конен спорт “Сторгозия” с кон Се Мон Ами, който триумфира първи след оспорвана финална надпревара и напрегнат бараж. Състезателят ни финишира баража с чист паркур и 2 наказателни точки от просрочване на контролното време. Второто място отново бе за български състезател – Ангел Няголов с кон С.И.Е.К. Кастеликели Фин, който финишира баража с 4 наказателни точки, а трети остана румънецът Норберт Шуман с Натан де Хайетс. Аспарух Атанасов и Росен Райчев заеха съответно шестото и седмо място.

 

С впечатляващо представяне българският национален отбор по прескачане на препятствия спечели отборната титла в надпреварата за Купа нациите и Приз ЦУМ. Росен Райчев, Калин Неделчев, Аспарух Атанасов и Валентин Вълков изправиха на крака публиката на конно-спортна база “Ген. Крум Лекарски”, която дълго аплодира победата, постигната само с 28 наказателни точки. Героите в отбора са Калин Неделчев с кон Се Мон Ами, който във втория манш направи чист паркур и Аспарух Атанасов с Джесика де Боа, който финишира с 4 наказателни точки. Това беше първа голяма победа за националния селекционер Ивелин Вълев, който е и настоящ Балкански шампион в дисциплината.

Българските състезатели демонстрираха спортно майсторство на европейско ниво и записаха призови класирания във всички национални и международни изпитания, които бяха част от Световната купа по прескачане на препятствия. 

След надпреварата в Божурище българските състезатели взеха участие и в Световна купа по прескачане на препятствия, която се проведе в Атина. С бронзово отличие се завърна от Гърция националният ни отбор в състав – Калин Неделчев с кон Се Мон Ами, Аспарух Атанасов с кобила Джесика де Боа, Валентин Вълков с Били Кинг и Димитър Василев с кон Валидо. Калин Неделчев и Се Мон Ами се класираха пети в индивидуалния Гран При само с 2 наказателни точки за време в редовния паркур, а Аспарух Атанасов и Джесика де Боа записаха девето място в класирането само с 4 наказателни точки .
Интересен е фактът, че гръцката състезателка Хана Митилинео триумфира първа на финала с кобила Екуита, с която Ивелин Вълев спечели балканската титла в дисциплината през миналата година.  

  
В края на месец май Валентин Вълков с кон Били Кинг триумфира като победител в Гран При на Световна купа по прескачане на препятствия, която се проведе в Словения. Вълков е финиширал с време от 76.00 сек. и единствен е записал чист паркур на височина на препятствията от 1.60 см. в конкуренция с 35 ездача от 11 страни, сред които и представители на лидерите в конния спорт.


В Световната купа по прескачане на препятствия в Словения са взели участие повече от 100 състезателя и над 200 коня от 14 страни в 6 категории. Балканският ни шампион по прескачане на препятствия Ивелин Вълев с кобила Татяна се класира втори в Сребърния Тур на престижната международна проява с резултат от 63.28 сек. и без наказателни точки.  Състезателят ни в категория юноши Иван Кисьов с кон Казус записа четвърто място в Гранд При в съответната категория, а Сияна Петкова с кон Фалко постигна резултати, който й отредиха пето място при децата.


Постигнатите от родните ни състезатели резултати дават възможност за участие в Европейското първенство по прескачане на препятствия за мъже, което ще се проведе в Мадрид от 13 до 18 септември.  Крайното решение обаче остава да бъде взето след представянето на състезателите ни на Световната Купа в Братислава.