Новини
Haya and pony
22.06.2011
Eзда за деца - кога да поставим началото?

В Европа и в повечето развити страни по света децата започват обучението си по езда с понита. Понито е най-подходящият член на семейство коне, който предразполага малчуганите да яздят без страх и да ги въвежда в необятния свят на конете. То е познат персонаж от детски филми, картинки за оцветяване и различни книжки - всичко това кара децата да обичат малките кончета и да ги приемат за приятели. Височината им не е притеснителна за малчуганите, тя е напълно удачна за техния ръст. “Ездата на пони по никакъв начин не застрашава развитието на детето, напротив – децата са щастливи, заредени с положителни емоции и обогатени с нови двигателни качества”, споделя Андреана Добрева – треньор по езда в конна база “Ген.Крум Лекарски” в Божурище.


 
Децата могат да започнат своеобразните си тренировки с пони на 4 години, но първоначално заниманията преминават като развлекателни разходки не по-дълги от 10 минути, чрез които децата се научават да общуват с животното и изграждат интереса си към по-сериозни занимания по конен спорт. След около половин година вече може да започне обучението по езда. Детското тяло е по-развито, налице е  елементарна координация и готовност за първи стъпки в ездата. Първоначално обучението е повече игрова дейност, а уроците продължават не повече от 25 мин. “Това е така, защото децата лесно губят концентрация, а и тялото им все още не е готово за по-продължителни натоварвания”, аргументира се Андреана. В пони-клубовете се организират различни игри, които усъвършенстват ездата на децата. Всичко е съобразено с физиката и възможностите на малчуганите, така че едновременно да се развиват спортно и забавляват. Мотивиращ фактор е и ездата в групи, където децата изграждат много приятелства.

 

Тенденцията в развитите държави е децата до 14 год. да се състезават с понита в трите дисциплини – обездка, прескачане на препятствия и крос. Тренировките по ездата на стандартни породи коне могат да започнат чак след 10-годишна възраст. Размерите на големите коне не са подходящи за деца по-малки от 10-12 години, защото могат да бъдат предпоставка за  увреждания на костната  система, проблеми с гръбначния стълб и ставите, а също така има риск от сериозни наранявания при падане от такава височина.

 

Ездата има много предимства като спорт за децата. Тя благоприятства развитието на тялото чрез равномерно натоварване на всички групи мускули, усъвършенства се координацията и пространствената ориентация. “Ездата учи подрастващите на отговорност, на любов към животните и хората, на търпение и постоянство. Качества, които са полезни както в спорта, така и в живота”, обобщава за финал Андреана  Добрева.

 

На снимката: 6-годишната п,ицеса Хайя с първото си пони, подарено от баща й крал Хюсейн I.

Специална благодарност към прес офиса на FEI за предоставения ценен снимков материал.