Новини
Logo_csio-w_small
31.05.2011
България е домакин на Световна купа по прескачане на препятствия

Престижното международно събитие - Световна купа по прескачане на препятствия ще се проведе от 2-ри до 5-ти юни в конно-спортна база “Ген.Крум Лекарски” в Божурище и ще премине под патронажа на министъра на физическото възпитание и спорта доц. д-р Свилен Нейков.

 

Състезатели от 7 държави – Унгария, Румъния, Беларус, Сърбия, Турция, Гърция и България ще вземат участие в динамичната надпревара. Организаторите очакват 150 коня и 80 състезателя да се включат в проявата, като най-сериозна заявка за численост имат отборите на Турция и България. Световната купа има ключова роля за квалификация за Европейските първенства по прескачане на препятствия за мъже и юноши през 2011 г. и Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

 

“Най-силните ни атлети, които се състезават в страната и чужбина ще се включат в надпреварата. Доказали се спортисти като Аспарух Атанасов, Калин Неделчев, Росен Райчев и Валентин Вълков ще бъдат в състава на националния отбор по прескачане на препятствия. Ще се състезаваме за победа.”, обяви по време на пресконференцията днес селекционерът на отбора Ивелин Вълев.

 

Състезанията ще се провеждат всеки ден от 9.00 до 19.00 часа. Паралелно с изпитанията за Световна купа ще се реализират и национални турнири в категориите деца, аматьори и млади коне. По програма националните турнири ще бъдат в сутрешните часове, а надпреварата в международните турнири – от 12:30 до 19:00 часа. Динамичният и вълнуващ финал на  купата ще бъде на 5-ти юни /неделя/ от 14:30 часа.

 

Конна база “Ген.Крум Лекарски” ще осигури европейска атмосфера и комфортни условия за провеждането на спортно събитие от такъв мащаб. Базата е единствената в страната, отговаряща на всички съвременни стандарти за качество, налагани в страните с развит конен спорт, а младият екип разработва целенасочена стратегия за повишаване на спортната квалификация на българските състезатели чрез реализацията на състезания от висок ранг.

 

102-годишна е историята на състезанието, известно още като Купа на Нациите. За първи път то се провежда в Гранд Олимпия Хол в Лондон през 1909 год., 12 години преди да бъде създадена Международната федерация по конен спорт /FEI/. През 1983 год. България има честта за първи път да е домакин на престижното състезание. От тогава до днес са проведени 25 Световни купи в страната ни. Динамиката и атрактивния характер на дисциплината прескачане на препятствия продължават да изпълват столетната история на състезанието с много емоции и силен състезателен дух.

 

Световната купа се реализира със съдействието на Българския олимпийски комитет и Българския спортен тотализатор, както и с медийната подкрепа на Българска национална телевизия и Дарик нюз.