Новини
Valentin valkov_small
26.05.2011
Българските състезатели по конен спорт записаха престижни международни успехи през месец май

Българските състезатели по конен спорт демонстрираха отлични спортни резултати и записаха почетни класирания на международни турнири през месец май в дисциплините прескачане на препятствия, издръжливост и всестранна езда.

 

Състезателят в дисциплината прескачане на препятствия Валентин Вълков с кон Били Кинг триумфира като победител в Гранд При на Световна купа по прескачане на препятствия, която се проведе в Словения преди броени дни. Вълков е финиширал с време от 76.00 сек. и единствен е записал чист паркур на височина на препятствията от 1.60 см. в конкуренция с 35 ездача от 11 страни, сред които и представители на лидерите в конния спорт.

 

В Световната купа по прескачане на препятствия в Словения са взели участие повече от 100 състезателя и над 200 коня от 14 страни в 6 категории. Балканският ни шампион по прескачане на препятствия Ивелин Вълев с кобила Татяна се класира втори в Сребърния Тур на престижната международна проява с резултат от 63.28 сек. и без наказателни точки.  Състезателят ни в категория юноши Иван Кисьов с кон Казус записа четвърто място в Гранд При в съответната категория, а Сияна Петкова с кон Фалко постигна резултати, който й отредиха пето място при децата.

 

Балканска титла по всестранна езда спечели националният ни отбор в дисциплината на шампионат, провел се в Шумен в средата на месец май. Отборът ни бе в състав: Светлин Иванов с кон Миг, Илиян Искъров с кон Карлщат и Веселин Петров с кон Адлер.

Светлин Иванов с кон Назир триумфира като победител в мeждународния турнир CIC2* по всестранна езда, който се проведе паралелно с Балканския шампионат.

 

Български състезатели се включиха и в международни турнири по издръжливост 1 и 2*, които се проведоха в началото на месеца в гр. Баболна, Унгария и привлякоха за участие 160 коня от 12 държави. В надпреварата на 120 км. CEI 2* Иван Стойчев с кон Захир записа седмо място в класацията. За първи път Български състезател и кон покри квалификация за участие на международно състезание 3* от 120  до 160км.

 

3 български състезателни двойки стартираха в международния турнир 1*и се класираха в почетната десетка:  Мария Йорданова с кон Ибн Галал Саба се класира на четвърто място в надпреварата на 80 км., селекционерът на националния отбор по издръжливост Жанина Иванова с кобила Зезана на шесто, а Мирослав Методиев с кон Мезотрон на осмо място.

 

На националния турнир с дължина на трасето от 60 км. в Баболна три от националните ни състезателни двойки се класират в почетната десетица. Състезанието е без награден фонд, но мотивиращи фактори за участие са перфектния терен и организация, както и натрупването на квалификация на международно ниво.

 

В началото на месец юни предстои България да посрещне участниците в Световна купа по прескачане на препятствия. Авторитетното международно състезание ще се проведе на конно-спортна база “Ген.Крум Лекарски” в Божурище от 2-ри до 5-ти юни. Европейската спортна атмосфера на конната база, атрактивния характер на дисциплината и последните успехи на българските състезатели по прескачане на препятствия предпоставят високи очаквания, както към събитието, така и към спортното майсторство на участниците.