Новини
Logo bef
23.05.2011
В Русе се проведе държавното първенство по издръжливост

През уикенда в Русе се проведе държавно първенство по издръжливост за 6-годишни коне и съпътстващи турнири в дисциплината. В първият ден от състезанието се реализира стартът в държавния шампионат за 6-годишни и по-възрастни коне, в който се включиха 8 коня на дистанция от 85 км. Четири етапната надпревара /30-20-20-15 км/ е преминала при изключително тежък терен. Победител в изпитанието и държавен шампион е Теодомира Георгиева с кобила Еврика от клуб по конен спорт „Ахал”. Второто място в първенството е за Кирил Степанов с кон Морей от клуб „Буцефал”, а третото за Васил Стойчев с Борко I от ездови клуб „Св. Георги”.

 

Два старта – 40 км. за 5-годишни и неучаствали коне, и 30 км. за млади коне 4 и 5-годишни се проведоха през втория състазателен ден. 11 коня са взели участие в изпитанието на 40 км., а призовата четворка е в следния състав:
1. Иван Стойчев с кон Перфект от клуб по конен спорт „Буцефал”
2. Кирил Степанов с кобила Милефа от клуб по конен спорт „Буцефал”
3. Мирослав Методиев с кобила Ниара Л’Фамави от клуба организатор на състезанието БТБ-Русе
4. Росен Минковски с кон Беф отново от клуб „Буцефал”

 

Състезателите от клуб „Буцефал” триумфираха и във втория старт за неделния ден, а именно на 30 км. за 4 и 5-годишни коне. Трима състезатели от този клуб формират призовата тройка в надпреварата по издръжливост при 4-годишните коне.  Ружа Недкова с кобила Позиция е на първо място следвана от Мария Венкова с кон Зелим на второ място и Янко Стефанов с Даян на трето.

 

Състезателната двойка Инко Келчев с кобила Габани от клуб „Буцефал” са първи в напреварата за 5-годишни коне. Мирослав Боршош с кобила Забежка от клуб по конен спорт „Ахал” заслужи почетното второ място, а Мирослав Василев с кон Ахмат от „Буцефал” се класира четвърти.

 

На състезанието по издръжливост в Русе награди получиха и децата Мария Венкова с кон Зелим от клуб „Буцефал” и Алекс Николаев с кон приз от БТБ-Русе на дистанция 30 км., както и юношите – Ивац Цанков с кон Магер и Теодомира Георгиева с кобила Еврика за преставянето им в изпитание съответно на 40 км. и 85 км.