Новини
3 horse
20.05.2011
Конният спорт – избор за ваканцията или за цял живот

Безспорни са физическите и психически преимущества на ездата като професионална или любителска спортна изява. Настъпващите топли месеци, които са период за нови начинания, ваканции и отпуск в още по-голяма степен провокират желанието за физически активности на открито. Уникалното усещане за хармонията между човека и коня, за свободното движение, равномерното физическо натоварване и липса на възрастови ограничения са малка, но съществена част от аргументите, които биха ви помогнали при избора на спорт за свободното време.

 

Конният спорт като финансово достъпен спорт
Не по-малко съществен  аргумент при избора на спортно занимание е финансовият. Съпоставка на ценовите параметри на ездата с други популярни спортове, които се практикуват индивидуално показва, че конният спорт е достъпно начинание. Не по-малко важен е и факта, че мрежата от клубове и бази по конен спорт обхваща големите и малки населени места в страната. Услугите, които клубовете и базите предоставят са разнообразни и най-общо включват тренировки по езда с инструктор на манеж, езда на пони за най-малките, разходки на открито и преходи в планински условия за по-напредналите, разходки с файтон и тиймбилдинг инициативи.

 

Цената на един урок по езда с инструктор за любители варира от 15 до 40 лв. като продължителността варира от половин до един час. В столицата цените на уроците са в ценовия диапазон 30-40 лв., а в провинцията – 15-20 лв. Цените стават още по-достъпни при закупуване на карта с фиксиран брой посещения на месечна или годишна база. За да изглеждат обосновани и аргументирани цените на услугите в конния спорт е важно да се знае, че те са обвързани с разходите за отглеждането и медицинско обслужване на животните, с осигуряването на специфични за техните нужди условия за живот, а също с поддръжката на спортните съоръжения и човешкия потенциал в лицето на квалифицирани треньори и обслужващ персонал.


 
Базов критерии за ценовата съпоставка между спортовете е индивидуална подготовка, тъй като при конния спорт, особено на любителско ниво това е водещият тип тренировки. Ако решите да тренирате тенис на корт в столицата е важно да знаете, че цените на индивидуален урок варират от 30 до 60 лева в зависимост от базата, типа корт и треньорска квалификация. Не се подвеждайте по публикувани ниски цени в интернет, тъй като там често липсва уточнението, че цената не включва таксата за корт. В другите градове от страната тарифите за индивидуални тренировки са средно 15-20 лв., каквито са и за езда.
Същата е и цената за индивидуален урок по плуване за деца от 3 до 14 години, а за лица над 18 години цената е от 25 до 35 лева като ниските цени са на база месечни или годишни карти с фиксиран брой посещения.

 

Финансовият фактор е важен и на моменти определящ, но не по-.малко важно е здравето и правилното физическо развитие както на младите хора, така и на всеки един от нас, независимо от пол и възраст. Ездата ни осигурява чудесната възможност да съчетаем физическото натоварване с приятния досег с природата и с неповторимия контакт с коня. Ако имате желание да спечелите безплатни уроци по езда, за да се уверите в предимствата на този спорт може да участвате в кампанията на БФКС “Конен клуб за всеки”, която се реализира на facebook страницата на федерацията: facebook.com/horsesportbg. Кампанията популяризира дейността и условията в конните клубове и бази в страната, за да бъдат те обществено разпознаваеми и предпочитани.