Новини
Untitled 2
27.04.2011
БФКС ще вземе участие в Национална спортна панорама 2011

Българска федерация по конен спорт ще представи дейностите си, приоритетно насочени към младите хора в страната  и предимствата на конния спорт на Национална спортна панорама 2011. Панорамата ще се проведе от 28 до 30 април пред Националния дворец на културата в рамките на петия Фестивал на българското образование.

 

Открит манеж и информационен щанд с презентационни материали, спортни артикули, суверини и разходки с пони са част от инициативите на федерацията за популяризиране на конния спорт в неговата достъпност и уникалност сред широката общественост, както и цялостно акцентиране върху необходимостта от активни физически занимания за младите хора в страната.

 

БФКС има 97-годишна история, членува в Международната федерация по конен спорт от 1928 год. и към настоящия момент обединява дейността на 83 клуба по конен спорт от 40 населени места в страната.
През тази година федерацията ще реализира 68 състезания в дисциплините прескачане на препятствия, обездка, всестранна езда и издръжливост, а България ще бъде домакин на три големи международни прояви - Балкански шампионат по всестранна езда /13-15 май, Шумен/, Световна купа по прескачане на препятствия /02-05 юни, Божурище/ и Балкански шампионат по издръжливост /26-28 август, Копривщица/.
432 са картотекираните състезатели по конен спорт в страната, а конете – 652.

 

Конният спорт е уникална олимпийска дисциплина, в която няма разделение по полов признак – мъже и жени се състезават в пряка конкуренция, единственият спорт, в който се човек и животно, обединяват интелекта и потенциала си в едно общо усилие за победа.