Новини
Apostol tenev2
20.04.2011
Конната база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище организира състезания от турнира „Лига Домейн Бойар”

През изминалия уикенд – 16-17.04. стартираха състезанията по прескачане на препятствия от веригата „Лига Домейн Бойар”, които се проведоха на конната база „Ген. Крум Лекарски” в Божурище.  

С над 90 участника, първият кръг от „Лига Домейн Бойар” се превърна в най-голямото състезание по прескачане на препятствия в България организирано в последните години.

Турнирът е и с най-голям награден фонд за този род състезания в България.

Паркури на европейско ниво и силен състезателски интерес бяха отличителните белези на първото състезание от Лигата.

Със своята подкрепа, известната винарска компания „Домейн Бойар” застана зад възстановяването традициите и развитието на конния спорт у нас. Доказателство за успеха на каузата е факта, че в състезанието взеха участие приблизително 100 състезатели и 120 коня. Турнирът се отличи с четирикратно увеличения брой на състезателите аматьори, които бяха общо 20 души. На Божурище бяха представени всички ездови клубове в страната.

Височините на паркурите бяха съответно 80 см, 105 см, 110 см, 120 см до 130 см, а в неделя височината  беше увеличена с още 5 см.  За всеки от дните бяха отбелязани по 150 старта, като някои от ездачите се пуснаха с по няколко коня.

Кръговете бяха разделени на два тура – голям и малък. В различни категории участваха деца, аматьори, неучаствали досега, както четиригодишни и по-възрастни коне.

Международното присъствие беше отбелязано от гръцки ездачи, но за следващия кръг от лигата вече са са заявили състезатели от Гърция, Турция и Румъния.

Лигата „Домейн Бойар” се провежда в четири състезания и един финал. След първия кръг, завършил в неделя, следващите турнири са през юли, август, септември и октомври. Общият награден фонд е 53 500 лв., като за всяко състезание са предвидени по 8200 лв., а за финала ще бъдат разпределени 19 500 лв. . Качеството на състезанието се постигна  и чрез  участието на известния гръцки паркур майстор Василис Спиропулос

Ездачът от клуб „Шумен 2010” Аспарух Атанасов с кон Джесика Дебоа спечели първото място в първия турнир по конен спорт от „Лига Домейн Бойар”. Той преодоля безпогрешно паркур с височина 135 см на бараж с още трима състезатели. Второто и третото място спечели селекционерът на националния отбор по прескачане на препятствия Ивелин Вълев, съответно с конете Татяна и Дабъл Ейс. В събота Вълев беше първи с коня Дабъл Ейс. 

Резултати: 

Състезателните двойки се изявиха в категории 4-годишни коне, 5 и 6-годишни коне,  отворен паркур за 6-годишни и по-възрастни коне, голям тур за 7-годишни и по-възрастни коне. Като за начало на сезона само в този кръг се проведе и Х-паркур за млади и неучаствали коне, деца и аматьори с височина на препятствията от 50 см. през първия ден и 60 см. през втория ден. 

В Х-паркура при височина на препятствието от 50 см. Красина Кръстева с кон Найден от клуб “Атлиман”, Гергана Стоева с Роксана II от КСБ “Хан Крум”и Атанас Къцов с Гама от клуб “Конкур” оформиха челната тройка при децата до 14 години. При мъжете Валентин Спасов с кобила Кристина от ККС “Болкан Хорсис” заслужи първото място при тази височина на препятствието, следван от Филип Велев с Галега от “Феномен-Стара Загора”и Станислав Недев с Демет Ейнджил Мур.

При височина на препятствието от 60 см. Красина Кръстева с Наден отново заслужиха първото място при децата, а на второ и трето място се класираха Гергана Стоева с Роксана  II и Атанас Къцов с Гама. При мъжете призовата тройка бе в състав: Светлин Иванов с Чакага – първо място, Филип Велев с Галега – второ място и Валентин Спасов с Кристина– трето място.

Първото изпитание в категория 4-годишни коне бе с 80 см. височина на препятствията. Преслава Нейчева и Галага от “Феномен – Стара Загора” заеха първото място при децата, а след тях се класираха двойките Красина Кръстева с Наден и Атанас Къцов с Гама съответно на второ и трето място. Първото място при мъжете бе за Валентин Спасов с кобила Кристина, останалите две призови позиции за Светлин Иванов с Чакага от СККС “Марек”и Петър Марчев с Еклипсо от клуб “Олимпик”. При аматьорите почетната тройка изглежда по следния начин:  Боян Цанев с кон Зоро от клуб “Давид” – първо място, Теодор Миронов с кобила Капитолия от ККС “Елит” – второ място и същия състезател с кобила Галактика – трето място.

Второто изпитание в същата категория бе с височина на препятствията 110-115 см. При аматьорите с най-добри резултати бяха Теодор Миронов с Галактика, Боян Цанев със Зоро и Стела Донева с Министър, а при децата – Преслава Нейчева с Галага, Красина Кръстева с Наден и Венцислав Изов Пейпър II. Състезателната двойка Петър Марчев с Еклипсо заслужи първото място при мъжете в това изпитание, а след тях се класираха Валентин Спасов с Кристина и Иван Добрев с Каргон от клуб “Кайлъка”.

В малкия тур за 5 и 6-годишни коне първото изпитание донесе победа на Иван Добрев със Соларис, които триумфира първи, следван от Владимир Спасов с Канетино и Калин Неделчев с Карре. Призовата тройка при второто изпитание в категорията бе в състав: Иван Кисьов с Кардам от “Ген.Владимир Стойчев”– първо място, Владимир Спасов с Канетино от клуб “Болкан Хорсис” – второ място  Калин Неделчев с Карре от клуб “Сторгозия”– трето място.

Светлин Иванов с кон Апогей от СККС “Марек” демонстрира най-добри резултати в отворения паркур за 6-годишни и по-възрастни коне при 120/125 см. височина на препятствията. Екатерина Дунева с Васко IV от клуб “Свети Георги” заслужи второто място, а третото бе за Петър Марчев с кобила Елпида от клуб “Олимпик”. При височина на препятствието от 125 см. Ивелин Вълев с Дабъл Ейс от клуб “ЕН ПИ СИ” триумфира първи следван от Светлин Иванов с Драг и Иван Кисьов с Казус Ван Кайзъл през втория ден от състезанието.

В големия тур за 7-годишни и по-възрастни коне Ивелин Вълев с Дабъл Ейс постигна най-добри резултати и заслужи първото място при изпитание с височина 130 см. Аспарух Атанасов с Джесика де Боа от ЕК “Щумен” се класираха втори, а трето място бе за Михалис Казис от Гърция с Горки Руж.

Последното изпитание от първия състезателен кръг на лига “Домейн Бойар” бе с височина на препятствията от 135 см. Състезателната двойка Аспарух Атанасов и кобила Джесика де Боа триумфираха първи, а Ивелин Вълев записа второ и трето място съответно с кобила Татяна и кон Дабъл Ейс.