Новини
Bef logo
29.03.2011
Шест клуба по конен спорт се присъединиха към БФКС

Шест клуба по конен спорт бяха приети за членове на БФКС след заседание на Управителния съвет, провело се през месец март в София. Новите членове са клуб “Стейбъл Папазян” - развива спортна и развъдна дейност,  разполага с база в Айтос и е в процес на изграждане на такава в Котел, развъжда порода български спортен кон и подготвя трима професионални ездачи; клуб по конен спорт “Тракиец” от с. Житница, обл. Пловдивска– инвестира финансово в изграждането на конна база, развива детско юношески спорт и дисциплината прескачане на препятствия, клуб по конен спорт “Свети Влас” от гр. Несебър – акцент в дейността е развъждане на коне; клуб “Авитохол” от с.Мировяне – развива спортно-състезателна и издава едноименно списание с историческа насоченост, клуб по конен спорт „Атила” с. Говедаре с насоченост дисциплината издръжливост и клуб по конен спорт „Рачев 1927” продължава традициите в областта на конния спорт в дисциплината прескачане в с. Галиче, обл. Врачанска.

 

На заседанието на Управителния съвет на БФКС бе утвърдена кандидатурата на Ивелин Вълев за селекционер на националния отбор по прескачане на препятствия. За позицията селекционер на националния отбор по обездка няма утвърдена кандидатура, а процедурата анулирана поради неспазване на конкурсните условия. Комисията по избор на селекционер се запазва в същия състав и има задача в кратки срокове да формулира нови изисквания към позицията, както и да проведе нов конкурс.

 

Селекционерите в четирите дисциплини ще имат приоритетната задача да изготвят стратегия в развитието на дисциплината за която отговарят и ясни критерии за избор на състезатели за националните отбори с цел прозрачност и мотивираност на решенията.

 

Наредбата за организиране на прояви от вътрешния календар също бе приета от УС, наред с направените към нея допълнения. От настоящата година 5 и 6-годишните коне вече ще участват отделно в състезанията по прескачане на препятствия, в обездката 7- годишните коне ще имат право да участват в начален клас и се въвежда клас “Млади ездач” /18-21 години/, а във всестранната езда – юношите на 15 години ще могат да участват и в по-ниския клас „Н” с цел натрупване на опит и правилно развитие. Юношите от дисциплината прескачане които се готвят за добиване на квалификации за Европейско първенство ще участват в клас „Л” с оглед подготовка на по-големи височини равни на тези в Европейското първенство. 

 

Сред новите инициативи на БФКС ще бъде изграждането на партньорство с Министерство на вътрешните работи като за целта генералният-секретар ще изготви писмо до ведомството с предложение да се осигури възможност на полицаите от конните подразделения да участват в състезания и да извършват обучения на деца в техните бази.