Новини
Bef photo small
25.03.2011
БФКС проведе общо отчетно събрание на клубовете по конен спорт

Общо отчетно събрание на клубовете, членуващи в БФКС се проведе на 25 март в София. На събранието присъстваха представители на 39 от клубовете с право на глас.

 

Събитието започна с връчването на плакет на Ивелин Вълев за първото място в класацията за най-добър спортист на БФКС през 2010 година, връчването на приз “Купата на председателя” на най-успешния за изминалата година клуб по конен спорт “Калоян 92” от Арбанаси и връчване на почетни плакети на юбилярите от гилдията.

 

Клубовете приеха отчетите за подготовката и представянето на националните отбори в четирите дисциплини през 2010 година, финансовия отчет за дейността на БФКС през изминалата година и бюджета за настоящата. Бюджетът за 2011 година ще обезпечи провеждането на 11 държавни първенства, 4 квалификации по издръжливост, 17 квалификации по прескачане на препятствия и 17 международни прояви, от които 3 в България. Ген.-секретар на федерацията д-р Крум Рашков фокусира вниманието на участниците върху няколко съществени за развитието на конния спорт в страната въпроса, а именно адекватната и професионална подготовка на състезателите и конете, както и усъвършенстването на теоретичната подготовка на децата и юношите като за целта е разработен въпросник за теоретичен изпит, поместен на сайта на федерацията.  За уеднаквяване на правилата, преподаването и изискванията при подготовката на младите състезатели ще се използва учебника на ген. Крум Лекарски.

 

Ивелин Вълев направи първото си изказване пред гилдията в качеството си на национален селекционер в дисциплината прескачане на препятствия като акцентира върху това, че ще работи за развитието на потенциала на родните състезатели и коне като не спира да следи и развитието на потенциала на състезателите ни, които тренират в чужбина.

 

Новите регламенти за паспортизация на конете от порода източнобългарска и български спортен кон бяха представени пред участниците в събранието от Светлозар Касчиев – председател на двете лицензирани развъдни асоциации. Подробна информация за необходимата документация и процедури е поместена на www.eastbul.com, а справка за произхода на даден кон може да се направи на www.pedigreebg.com.
Д-р Рашков съобщи и новостите, свързани с ФЕИ паспортите, а именно че те стават притурка към националните паспорти, издадени в съответствие с европейските стандарти. Промяната е резултат от решение на международната федерация в съгласие с нормативните изисквания на европейската общност.  За да притежава един кон ФЕИ притурка той трябва да е регистриран в националната система.